Gå direkt till innehåll

Hitta på denna sida

    Juverinflammation hos gris

    Gris

    Akut juverinflammation drabbar oftast enstaka juverdelar under den tidigare delen av laktationen. Det är mindre vanligt med juverinflammationer under senare delen av diperioden, men det förekommer av och till. En kronisk form av juverinflammation förekommer under sintiden i form av juverbölder (aktinos), vilket utgör ett problem i många besättningar.

    Anmälningspliktig :

    Nej

    Epizooti :

    Nej

    Zoonos :

    Nej

    Smittämne och smittvägar

    Akuta juverinflammationer orsakas vanligen av streptokocker eller stafylokocker. Juverbölder innehåller ofta en rik blandflora ur vilken anaeroba bakterier isoleras, bland annat Trueperella pyogenes. Senare forskning har visat att den troliga smittvägen är via spenkanalerna och inte genom hud, hudsår eller spensår.

    Juverinflammation
    Under sintiden förekommer en kronisk form av juverinflammation oftast i form av juverbölder. Foto: Institutionen för kliniska vetenskaper, SLU

    Klinisk bild

    Suggan kan få akut inflammation i en eller flera juverdelar som då svullnar och blir hårda och ömma. Suggans allmäntillstånd behöver inte vara påverkat.
    Vid kroniska juverinflammation utvecklas bölder. Dessa kan ses som vindruvsliknande förhårdnader eller som helt böldomvandlade juverdelar.

    Provtagning och diagnostik

    Diagnos ställs enklast genom palpation av ett urmjölkat eller sinlagt juver, vilket kan följas upp med bakteriell undersökning.

    Behandling och förebyggande åtgärder

    Resultat från bakteriologisk odling kan vara till stor hjälp vid beslut om behandling. Svårigheten ligger i att upptäcka och behandla infektionen i ett tidigt skede, vilket krävs för ett positivt behandlingsresultat.

    Juverbölder är omöjliga att behandla eftersom böldens kapsel hindrar antibiotikan att nå infektionen. På grund av risk för smittspridning rekommenderas slakt i första hand. I annat fall ska suggan isoleras från friska djur.

    Sidan granskades senast : 2023-10-25