Gå direkt till innehåll
Bilden visar värphöns.
Värphöns. Foto: Bengt Ekberg/SVA

Fågelinfluensa i värphönsbesättning i Nyköping

Sidan granskades senast : 2017-04-25

Fågelinfluensa har konstaterats i en värphönsbesättning i Nyköping. Provresultat från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) visar att besättningen är smittad med virus av typen H5N8. Jordbruksverket har infört restriktioner i området för att undvika smittspridning. Den här typen av virus som har cirkulerat hos fåglar under hösten och vintern har aldrig smittat till människa.

Fågelinfluensa av typen H5N8 har cirkulerat i Europa under hösten och vintern i Sverige, Danmark, Finland och flera länder nere på kontinenten. En värphönsbesättning i Skåne drabbades i december 2016. Även ett antal hobbybesättningar, en djurpark och ett antal vilda fåglar har drabbats.

När det gäller den smittade värphönsbesättningen i Nyköping har Jordbruksverket nu beslutat om tillträdesförbud och där råder särskilda restriktioner, som innebär att inga djur eller djurprodukter får lämna eller komma in till gården. Jordbruksverket har också beslutat att införa ett skyddsområde med tre kilometers radie kring gården och ett övervakningsområde med 10 kilometers radie.

Fågelinfluensa finns i många varianter och är mycket smittsam mellan fåglar. Mildare varianter av viruset finns naturligt bland vilda fåglar, framför allt hos sjöfågel.

– Detta nya fall är det första konstaterade i Södermanland, vilda fåglar inkluderade. Det här bekräftar att fågelinfluensan fortfarande cirkulerar i Sverige. Därmed är risken för svenska fjäderfän fortsatt förhöjd. Det är därför viktigt att såväl fjäderfäproducenter som hobbyfågelägare har goda smittskyddsrutiner och i möjligaste mån förhindrar såväl direkta som indirekta kontakter mellan tam- och vildfågel, säger bitr. statsepizootolog Karl Ståhl vid SVA.

Karl Ståhl

Statsepizootolog, professor

Foto: Göran Ekeberg/AddLight

Karin Åhl

Smittskyddshandläggare på enheten för häst, fjäderfä och vilt

Jordbruksverket

Du kanske också är intresserad av