Gå direkt till innehåll
Bild på katt i fågelbord.
Katt vid fågelbord. Foto: Jacob Rush CC BY-SA 3.0. Wikimedia Commons.

Årets salmonellasäsong hos katt har börjat

Sidan granskades senast : 2022-03-03

Just nu ser vi på SVA ett stort antal fall av salmonellainfektion hos katt. Ökningen av antalet fall under vårvintern beror på att katterna smittas av Salmonella från infekterade småfåglar, som den här tiden på året ofta samlas i stora mängder kring fågelborden.

Fåglar som är sjuka eller försvagade kan bli ett lättare byte för katter och såväl självdöda som levande småfåglar och även avföring utgör en smittorisk. Den serotyp av Salmonella som påvisas hos katterna, Salmonella Typhimurium, påvisas också hos småfåglar.

Katter som blir sjuka av Salmonella kan bli hängiga, få nedsatt aptit, feber och även buksmärta. Även diarré och ibland kräkningar förekommer. Sjuka katter ska undersökas av veterinär och en del katter behöver skrivas in på djursjukhus för vård. En katt kan vara smittad med Salmonella utan att visa några, eller bara lindriga, sjukdomssymptom.

Diagnos ställs genom att salmonella påvisas från ett avföringsprov. Provet tas av veterinär.

Salmonellabakterier kan även orsaka sjukdom hos människa och det är därför extra viktigt att tänka på att tvätta händerna efter hantering av fågelbord och fågelmat, samt efter hantering småfåglar eller en smittad katt och dess avföring.

En sjuk katt kan behöva stanna inomhus för övervakning och för vård under sjukdomstiden. Det finns ingen generell rekommendation om att hålla friska katter inomhus.

Du kan läsa mer om Salmonella hos katt och vad du bör tänka på om du har en smittad katt här på SVA:s webbplats. Här går det även att se en karta över antalet prover som kommer in och hur många som är positiva.

Har du frågor kring din katt eller dina katter så kontakta din veterinär.

För frågor kring din egen hälsa: kontakta sjukvården. Information om salmonellainfektion hos människor finns på Folkhälsomyndighetens webbplats.