Gå direkt till innehåll
Ali Mirazimi
Ansvarig för MAD-CoV-2 är Ali Mirazimi, forskare vid SVA. Foto: Göran Ekeberg/AddLight

Coronaprojekt gör framsteg – ny medicin testas på sjuka

Sidan granskades senast : 2020-12-22

Nu testas en ny antiviral medicin på 200 patienter som är svårt sjuka i covid-19. Projektet MAD-CoV-2, som koordineras vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), har även fått en egen webbplats som ska bidra till en bredare kommunikation med EU-medborgare. 

MAD-CoV-2 är ett av åtta projekt inom ramen för Innovative Medicines Initiative (IMI), ett EU-finansierat projekt som ska ta fram diagnostik, botemedel och vaccin mot det nya coronaviruset Sars-CoV-2. Ansvarig för MAD-CoV-2 är Ali Mirazimi, forskare vid SVA, och han berättar att projektet gör framsteg. 

– Vi startade i augusti och det har hänt mycket under hösten. Vi har en medicin i fas 2-studier i USA, Ryssland, Tyskland, England och Danmark. Medicinen, (APN01) testas nu på 200 patienter som är svårt sjuka i covid-19 och den har visat sig bidra positivt till effekterna av Remdesivir som idag används för dessa patienter, säger Ali Mirazimi.  

Svar på studierna väntas i februari 2021 och samtidigt tas flera andra medicinkandidater fram. 

Egen webbplats för MAD-CoV-2
För att kommunicera projektet har även en egen webbplats tagits fram, något som Ali Mirazimi ser som en viktig del i att kunna nå ut med forskningsresultaten.

– Vi vill nå ut till en bredare publik och genom webbplatsen kan EU-medborgare kontakta forskare och få mer information. Vi håller också på att ta fram en app för att ytterligare öka interaktionen mellan dem som arbetar i projektet och vanliga medborgare, förklarar Ali Mirazimi.

Fakta om MAD COV-2

  • Titeln på forskningsprojektet är Modern approaches for developing antivirals (MAD) against Sars-CoV-2. Syftet är att ta fram nya mediciner för att bekämpa Sars-CoV-2.
  • Projektet kommer att använda sig av avancerade tredimensionella miniorgan och stamceller i forskningen.
  • Ali Mirazimi, forskare vid SVA, är ansvarig för ett av åtta projekt som valts ut bland 144 sökande. SVA kommer härigenom att koordinera forskningsmedel på totalt 6,4 miljoner euro under fyra år. Projektet innefattar nio deltagande organisationer och företag i sex länder, varav två finns i Sverige.
  • Ali Mirazimi delar normalt sin tid mellan SVA, Karolinska Institutet (KI) och Folkhälsomyndigheten. Denna forskning kommer att bedrivas på både SVA och KI, där han via SVA har en adjungerad professur.