Gå direkt till innehåll
Bilden visar tf. statsveterinär Gittan Gröndahl, SVA, med två hästar.
Gittan Gröndahl och två norska forskare får pris för forskning om polyneuropati på häst. Foto: Carin Wrange/SLU.

Gittan Gröndahl prisas för hästforskning om polyneuropati

Sidan granskades senast : 2018-10-31

Stiftelsen Hästforskning delar ut priset Årets Hästforskningsprojekt 2018 till det norsk-svenska samarbetsprojektet "Patomorfologi och immunbiologi vid Acquired Equine Polyneuropathy (AEP); en nyckel till etiologin?"

Nervsjukdomen polyneuropati orsakar drabbade hästar långvarigt lidande och utgången kan vara dödlig. Nu har forskarna och veterinärerna Siv Hanche Olsen, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) och Gittan Gröndahl, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) under ledning av Karin Hultin Jäderlund (NMBU) gjort framsteg när det gäller sjukdomens bakomliggande mekanismer på cellnivå. För dessa upptäckter tilldelas de nu priset Årets Hästforskningsprojekt 2018.

– Detta är världsledande nordisk forskning på en ovanlig, men allvarlig sjukdom hos häst som vi tycker bör uppmärksammas med detta pris, säger Peter Kallings, forskningschef vid Stiftelsen Hästforskning.

"Hedrande att uppmärksammas"

Gittan Gröndahl, tf. statsveterinär vid SVA, säger att det är hedrande att forskningen uppmärksammas:

– Vi har samarbetat internationellt i över tio år kring den här fruktansvärda sjukdomen, som enbart ses hos nordiska hästar. Vi har funnit förändringar i nervskidorna som inte beskrivits i någon annan sjukdom hos vare sig djur eller människor, och nu planerar vi att studera dessa vidare i cellodlingar.

Hon beskriver även nuvarande sjukdomsläge i Sverige:

– Under våren 2018 har hästar med polyneuropati rapporterats från åtta gårdar i Mellansverige. De svårast sjuka har avlivats, och de som överlevt hittills har nu varit konvalescenter i över ett halvår, men ser ut att vara på bättringsvägen.

Delas ut i samband med Hippocampusdagen

  • I Sverige delas utmärkelsen ut av stiftelsens forskningschef, Peter Kallings i samband med Hippocampusdagen, den 31 oktober, på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala. Priset består av ett resestipendium på 25 000 kronor samt diplom.

Mer information för journalister

Gittan Gröndahl

Tf statsveterinär, forskare, VMD

Foto: Göran Ekeberg/AddLight