Gå direkt till innehåll
Grön manuell äldre vattenpump på gårdsplan.
Under våren 2023 ges tre webbseminarier med fokus på trygg och robust vattenförsörjning hos verksamheter och hushåll med enskild vattenförsörjning. Foto: Istock

Hur länge skulle du klara dig utan vatten?

Sidan granskades senast : 2023-03-27

Kan du förbereda din verksamhet för torka eller översvämningar? Vem är ansvarig för tillgången på rent vatten? Verksamheter och hushåll med enskild vattenförsörjning står inför utmaningar, men det finns praktiska lösningar och möjligheter att skapa en god beredskap. Under våren 2023 ges en kostnadsfri webbseminarieserie i tre delar på temat trygg och robust vattenförsörjning.

Att ha tillgång till rent och hälsosamt vatten är en grundförutsättning för ett fungerande samhälle. I Sverige är både kvaliteten och tillgången på vatten generellt sett god. Risken för torka, översvämningar och andra ändrade klimatförhållanden är dock en utmaning. För att inte hamna i en situation där vattnet tar slut krävs praktiska lösningar och samarbete.

Många verksamheter och hushåll med enskild vattenförsörjning behöver mer kunskap om den egna sårbarheten för att kunna hantera störningar. Vattenbrist, även i en mindre skala, kan påverka samhället negativt både på kort och lång sikt.

Tre webbseminarier ska skapa förståelse och inspirera

Webbseminarieserien består av tre tillfällen: 28 april kl 11-12, 25 maj kl 14-15 och 8 juni kl 13-14. Seminarierna vänder sig till verksamheter med egen vattenförsörjning, handläggare vid myndigheter och rådgivare. Men alla intresserade är välkomna.

– Vi vill skapa förståelse för vilka utmaningar som finns kopplat till enskild vattenförsörjning. Vad är det som gäller, vad är mitt ansvar och vad kan jag förvänta mig av andra? Men tanken är också att webbseminarierna ska ge inspiration till vad man själv kan göra i sin verksamhet för att skapa en robust vattenförsörjning, säger Josefine Elving, projektledare vid SVA.

Del av forskningsprojekt

Webbseminarieserien är en del av forskningsprojektet ”Robust enskild vattenförsörjning genom beredskap och redundans” som leds av Josefine Elving vid SVA. Projektet sker i samarbete med Livsmedelsverket, Jordbruksverket, LRF (Lantbrukarnas Riksförbund) samt konsulter med expertis inom vatten vid bland annat RISE (Research Institutes of Sweden). Projektet finansieras av MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap). Läs mer om projektet på SVAs webbplats

Anmälan

Deltagande är kostnadsfritt.

Ja, jag vill veta mer om de tre seminarierna och anmäla mig!

Kontaktperson

Josefine Elving

Forskare, PhD

Foto: Göran Ekeberg/AddLight

Du kanske också är intresserad av