Gå direkt till innehåll
Bild på Dolores Gavier-Widén
Dolores Gavier-Widén. Foto: Göran Ekeberg/AddLight

Regeringen utsåg Dolores Gavier-Widén till professor vid SVA

Senast uppdaterad : 2019-10-11

Regeringen har i går beslutat att Dolores Gavier-Widén ska anställas som professor i infektionssjukdomar hos vilt vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Hon är i dag chef för avdelningen för patologi och viltsjukdomar vid SVA och tillträder den nya befattningen 1 november 2019.
– Att ha blivit utnämnd är en stor ära för mig och en bekräftelse på att ämnet har stor betydelse för samhället och akademin, säger Dolores Gavier-Widén i en kommentar.

Vad har lett fram till att du just nu fått utnämningen?

– Jag ser utnämningen som ett resultat av mitt över 25 år långa engagemang i ett ämne som alltid har varit nära mitt hjärta. Men utan stöd och samarbete med många kollegor på SVA, SLU och internationellt skulle jag inte ha lyckats så bra. Boken "Infectious Diseases of Wild Mammals and Birds in Europe", som jag var redaktör för är ett exempel på sådant samarbete, svarar Dolores Gavier-Widén.

Vilken fråga hos vilt rankar du högst just nu?

– Afrikansk svinpest och Chronic Wasting Disease är exempel på två viktiga infektionssjukdomar hos vilt som har potentiellt stora konsekvenser för djurhälsan, näringen och jakt.