Gå direkt till innehåll
Huvudentrén till SVA.
SVA är Sveriges största veterinärmedicinska laboratorium och har lång erfarenhet av att analysera smittämnen som virus, bakterier och andra mikroorganismer. Foto: Mikael Propst/SVA

SVA beredd hjälpa sjukvården

Sidan granskades senast : 2020-03-27

I den pågående pandemin vill Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) gärna hjälpa till. SVA står till förfogande, har god kapacitet att hjälpa sjukvården och mångårig erfarenhet av att arbeta tillsammans med andra myndigheter och andra aktörer.

– SVA har fattat beslut om att gå utanför sitt traditionella verksamhetsfält. Anledningen är det extrema läge som Sverige befinner sig i. Människors liv och hälsa står på spel, säger Staffan Ros, stf generaldirektör vid SVA.

Andra länders motsvarigheter till SVA, till exempel i Nederländerna, hjälper redan sina sjukvårdssystem.

SVA är Sveriges största veterinärmedicinska laboratorium och har lång erfarenhet av att analysera smittämnen som virus, bakterier och andra mikroorganismer. Myndigheten analyserar över 400 000 prover varje år, bland annat flera olika typer av coronavirus.

Det vidgade fokuset påverkar inte myndighetens rutinverksamhet, vilken fortgår som vanligt. Beredskapen för allvarliga, smittsamma djursjukdomar kvarstår och är en prioritet, även i det aktuella läget.

Staffan Ros

Planeringsdirektör och stf. generaldirektör. Avdelningschef för verksamhetsstöd

Foto: Göran Ekeberg/AddLight