Gå direkt till innehåll
Skärmdump på videoklipp.
Forskningsprojektet MAD-CoV 2 använder sig av avancerade tredimensionella miniorgan (organoider) och stamceller.

VR-film från coronaprojekt visualiserar viruset

Sidan granskades senast : 2021-12-07

En film i VR-teknik har släppts från forskningsprojektet MAD-CoV 2. I filmen får du följa med på en resa in i cellerna och på ett fångande och pedagogiskt sätt se hur viruset beter sig - och hur forskarnas botemedel fungerar. Projektet använder sig av avancerade tredimensionella miniorgan (organoider) och stamceller i forskningen.

Den nya filmen riktar sig till en intresserad allmänhet och ska bidra till en bredare kommunikation med EU-medborgare. Filmen är skapad med VR-teknik (Virtual reality) bör ses med VR-glasögon samt hörlurar för bästa effekt.

 Syftet är att göra projektet tillgängligt för alla, inte bara för fackmän, experter och forskare, berättar Ali Mirazimi, forskare vid SVA och ansvarig för MAD-CoV 2.

De har redan fått positiv respons på filmen.

– EU-kommissionen tyckte om den och den har visats bland annat för skolelever i Barcelona. De tyckte den var jättecool! Kanske förstod de inte exakt allt, men de tyckte det var spännande att se och förhoppningsvis lyckas vi göra forskningen lite rolig, säger han.

Första medicinen på väg in i fas 1

MAD-CoV 2 är ett av åtta projekt inom ramen för Innovative Medicines Initiative (IMI), ett EU-finansierat projekt som ska ta fram diagnostik, botemedel och vaccin mot det nya coronaviruset Sars-CoV-2 och andra coronavirus. MAD-CoV 2 pågår mellan 2020 och 2024. Just nu är en medicin på väg in i fas 1.

– Den ska testas och vi har goda förhoppningar om den. Nästa steg är att hitta fler mediciner. Det går långsamt, men vi har hittat ett par nya proteiner som vi ska rikta in oss på, berättar Ali Mirazimi.

Länk till filmen: 00 MASTER MADCOV2 V06 injected - YouTube

Fakta om MAD-CoV 2

  • Titeln på forskningsprojektet är Modern approaches for developing antivirals (MAD) against Sars-CoV-2.
  • SVA koordinerar forskningsmedel på totalt 6,4 miljoner euro (cirka 64 miljoner kronor) under fyra år.
  • Projektet innefattar nio deltagande organisationer och företag i sex länder, varav två finns i Sverige.
  • Ali Mirazimi är ansvarig för projektet och forskningen bedrivs på både SVA och Karolinska institutet. Ali Mirazimi delar sin arbetstid mellan SVA, Karolinska institutet och Folkhälsomyndigheten.

Kontaktperson för journalister

Ali Mirazimi

Forskare, adjungerad professor Inst. för Laboratoriemedicin

Foto: Göran Ekeberg/AddLight

Du kanske också är intresserad av