Gå direkt till innehåll
Bild för pressmeddelande
Statsepizootolog Karl Ståhl, SVA. Foto: Göran Ekeberg/AddLight

Karl Ståhl ny statsepizootolog

Sidan granskades senast : 2021-02-22

Måndag 22 februari får Sverige en ny statsepizootolog, Karl Ståhl, 53 år. Det är en av de viktigaste rollerna på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), med tyngdpunkt på att leda myndighetens arbete med frågor som rör allvarliga, smittsamma sjukdomar hos djur. Statsepizootologen är också krisledare vid allvarliga smitthändelser.

Karl Ståhl är chef för avdelningen för epidemiologi och sjukdomskontroll vid SVA. Han är disputerad veterinär med såväl grund- som forskarutbildning från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Avhandlingen handlade om virussjukdomar hos nötkreatur och fältarbetet genomfördes i Peru. Han var biträdande statsepizootolog 2012 - 2019 och har varit tillförordnad statsepizootolog sedan augusti 2019, då han efterträdde nuvarande generaldirektör Ann Lindberg. Sedan 2010 har hans forskning främst fokuserat på den allvarliga virussjukdomen afrikansk svinpest, som drabbar grisar och vildsvin och som idag utgör ett globalt hot mot grisnäringen.

Karl Ståhl kommer ursprungligen från Lund, men flyttade till Uppsala första gången redan 1992 och har snart bott halva sitt liv i Uppsala.

”Vi hade alltid djur hemma”

– Jag kommer från en läkarfamilj där far- och morföräldrar, föräldrar och bror är läkare – så fler läkare behövdes inte. Däremot hade vi alltid djur hemma, hundar (mest taxar), sköldpaddor, marsvin, hamstrar, kaniner, undulater och en fjällämmel…så det blev veterinärutbildning och jag fick motvilligt flytta norrut. Dock är det länge sedan jag hanterade en patient. Idag föredrar jag att söka upp en ”riktig” veterinär när det är dags att vaccinera taxarna.

– Många av de sjukdomar som ligger inom statsepizootologens ansvar är exotiska för Sverige och för EU och ofta av gränsöverskridande natur. Arbetet med sådana sjukdomar kräver därför en internationell utblick, inte minst för att ha koll på smittläget i omvärlden för att förstå vilken risk detta utgör för Sverige och svenska djur. Internationell samverkan kring sådana sjukdomar kan dessutom bidra till minskad förekomst och påverkan på människors och djurs hälsa i länder där dessa normalt förekommer. Och samtidigt leda till minskad risk för vidare spridning till smittfria områden, inklusive Sverige och EU.

Utpräglad internationell profil

Karl Ståhl har bott och verkat utomlands under flera perioder, senast i Bryssel 2016 - 2018. Han har deltagit i och bedrivit internationella forskningsprojekt med fokus på smittsamma sjukdomar i snart 20 år, i Sydamerika, Sydostasien och Afrika. Sedan 2018 sitter han med i expertpanelen hos den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA), med fokus på djurhälsa.

Den internationella erfarenhet som han själv värderar högst, och som präglat honom starkt såväl professionellt som privat, är dock vistelsen i Uganda. Där bodde han med familjen och arbetade med forskningsprojekt om afrikansk svinpest under åren 2010 – 2012.

– Uganda är ett land som ligger mig mycket varmt om hjärtat av många anledningar, inte minst de fantastiska människorna, naturen och kulturen. Och om man som jag har en fascination för exotiska och allvarliga infektionssjukdomar så har Uganda dessutom väldigt mycket sådant att erbjuda. Många allvarliga virusorsakade sjukdomar såsom ebola, marburg, zika, afrikansk svinpest och nilfeber har sitt ursprung i regionen, säger Karl Ståhl.

Svårt förutspå nästa utbrott

– Även om man har koll på smittläget i omvärlden är det dock svårt att förutspå vad som kan dyka upp på hemmaplan härnäst. Få hade kunnat förutsäga att vi under en och samma halvårsperiod skulle få uppleva omfattande smittspridning hos svenska minkar av Sars-CoV-2, viruset som orsakar covid-19 hos människa; det första utbrottet på 40 år hos gris av den allvarliga salmonellatypen Salmonella Choleraesuis och vad som verkar vara relativt omfattande spridning av samma bakterie hos svenska vildsvin; samt utbrott av fågelinfluensa i en omfattning som vi aldrig tidigare upplevt i landet. Det är därför jobbet som statsepizootolog är så spännande, fortsätter han.

SVA:s generaldirektör Ann Lindberg är glad över valet av efterträdare på posten som statsepizootolog:
– Jag har arbetat nära Karl i många år och känner honom som trygg, engagerad och mycket kunnig. Han är helt rätt person att axla ansvaret som statsepizootolog, något han också fått möjlighet att visa under året som gått. Karl är också mycket respekterad som expert internationellt, och har ett stort nätverk – en tillgång både för SVA och för Sverige.

Karl Ståhl är gift och har tre barn, tre taxar och en liten landsköldpadda. Han älskar värme och sol och föredrar sommar framför vinter alla dagar i veckan. För övrigt tycker han mycket om god mat, vin, racketsport och Malmö FF.

Mer information

Regeringen beslutade vid sitt sammanträde torsdagen den 4 februari att utse Karl Ståhl till statsepizootolog och professor vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Läs mer

om statsepizootologen


Karl Ståhl

Statsepizootolog, professor

Foto: Göran Ekeberg/AddLight