Gå direkt till innehåll
Bild för pressmeddelande
Den 3,42 meter långa näbbvalen undersöks av Aleksija Neimane, SVA och Thomas Lyrholm, Naturhistoriska riksmuseet. Foto: Erik Ågren/SVA

Ovanlig näbbval dog troligen av svält

Sidan granskades senast : 2015-10-28

En näbbval hittades död förra veckan utanför Karlshamn. Undersökningar från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Naturhistoriska riksmuseet visar nu att den troligen dog av svält. Näbbvalar lever i djupare delar av Nordatlanten och äter främst bläckfiskar. De är sällsynta djur, och det är mycket ovanligt att de ses i Östersjön.

Den näbbval, en Sowerbys näbbval, som hittades död utanför Karlshamn förra veckan finns nu hos SVA. Undersökningar som utförts av SVA och Naturhistoriska riksmuseet bekräftar att det är samma individ som sågs levande i Tyskland från slutet av september. Där hade den strandat och fick hjälp av sportfiskare att ta sig ut till djupare vatten.

 

Avmagrad hona svälte troligen ihjäl

 

Obduktionen visade att valen var en ung hona som var 3,42 m lång.
– Våra undersökningar visar att hon var mycket avmagrad Hon hade heller ingen mat i mag-tarmkanalen, Det beror sannolikt på att hon hade svårt att hitta sin vanliga mat i Östersjön, berättar Aleksija Neimane, biträdande statsveterinär vid SVA.
– Vi hittade också magsår som troligen orsakats av stress. Det kan ses hos djur som har svultit ihjäl.

 

Det fanns inga andra uppenbara sjukliga förändringar i de inre organen. Hela huvudet ska senare undersökas vidare med hjälp av datortomografi, CT-röntgen, för anatomiska studier.
– Vi sparar skelettet till samlingarna och vävnadsprover till den miljöprovbank vi har vid riksmuseet, förklarar Thomas Lyrholm, valforskare vid Naturhistoriska riksmuseet. Vi sparar prover för forskning om bland annat miljögifter och för genetiska studier.

 

 

Näbbvalen är ett mycket ovanligt djur. Den hona som hittades utanför Karlshamn i Blekinge svälte troligen ihjäl. Foto: Erik Ågren/SVA

 

Näbbvalar ovanliga djur

 

Näbbvalar är sällsynta djur. Det är mycket ovanligt att de ses i Östersjön. De lever i djupare delar av Nordatlanten och äter främst bläckfiskar. Man vet väldigt lite om näbbvalar, så varje djur bidrar till vår kunskap om deras biologi och hälsa. Naturhistoriska riksmuseet har sedan tidigare bara ett exemplar av näbbval från 1800-talet, så den här valen blir ett viktigt tillskott i samlingarna. Ett fåtal exemplar finns vid andra svenska museer. Det aktuella fyndet har väckt stort intresse från forskare i olika länder.

 

Kontaktpersoner:

 

Aleksija Neimane, bitr. statsveterinär, Statens veterinärmedicinska anstalt, telefon 018-67 46 55

 

Thomas Lyrholm, valforskare, Naturhistoriska riksmuseet, telefon 08-5195 4158. 

 

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se

 

Läs mer

SVA övervakar sjukdomar hos vilda djur

Läs mer hos andra

Naturhistoriska riksmuseet: Tumlare och andra valar


Du kanske också är intresserad av