Gå direkt till innehåll
Bild för pressmeddelande
Hjärnan från en katt med assymmetrisk vattenskalle är en av bilderna i SVA:s adventskalender.

SVA bjuder på magstark adventskalender

Senast uppdaterad : 2020-12-03

Klarar du att följa med på julens kanske mest uppseendeväckande adventskalender? Nu bjuder Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) in alla att anta utmaningen och hänga med våra patologer in på obduktionssalen.

Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka på SVA:s Instagram-konto.

Och det är en minst sagt okonventionell julkalender som följarna erbjuds. Genom lucköppningen ges en chans att titta in i en avskild miljö, där patologerna visar upp sitt arbete med att obducera de döda djur som av olika anledningar skickas in till SVA för undersökning.

– Tanken med årets julkalender är att visa upp SVA-patologens vardag där man får se det vi normalt sett inte visar annars. Saker som både är spännande, men också lite ögonbrynshöjande. En del saker vi gör uppfattas som normalt, annat kanske lite äckligt, säger Karin Olofsson Sannö, biträdande statsveterinär på SVA.

Varje år undersöker SVA:s personal tusentals sällskapsdjur, lantbruksdjur och vilda djur. Allt ifrån nyfödda möss till vuxna elefanter passerar genom SVA:s obduktionssalar. Detta för att utreda och kartlägga djursjukdomars uppkomst, orsak och spridning.

I kalendern får vi en unik titt inuti djurkroppar, får lära oss mer om sjukdomar som finns hos både våra vanligaste djur och en del mindre vanliga.

– Tanken med kalendern är att förmedla lite av all den kunskap vi fått från de djur vi obducerar. Vi vill ge lite tillbaka till alla de som ger oss förtroendet att obducera deras egna eller upphittade djur. Syftet är ju så klart också att förmedla till alla vad vi gör, genom denna ”bakom kulisserna”-kalender. Har man minsta intresse av djur och natur rekommenderar jag verkligen att titta in bakom luckorna, säger Karin.

Läs mer

Läs mer hos andra

SVA:s adventskalender på Instagram


Karin Olofsson-Sannö