Gå direkt till innehåll
Bild för pressmeddelande
SVA har nu även hand om dopningskontrollen för travsporten i Finland. Professor Mikael Hedeland, SVA, ansvarar för dopningskontrollerna vid SVA. Foto: Göran Ekeberg/ AddLight. Bilden får fritt användas i samband med publicering av pressmeddelandet.

SVA tar över finsk dopningskontroll i höst

Sidan granskades senast : 2017-10-04

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) kontrollerar närmare 6 000 dopningsprover årligen inom hästsporten från Sverige, Danmark och Norge. Nu har även finska travförbundet Hippos skrivit avtal med SVA. – Det är ännu ett bevis för att vårt analysarbete håller en mycket hög internationell standard, säger professor Mikael Hedeland som är ansvarig för dopningskontrollerna vid SVA.

Det finns tre huvudsyften med dopningskontroll inom hästsporten: rättvist tävlingsutövande, spelsäkerhet och djurskydd. Man får bara tävla med friska hästar och man får inte överutnyttja dem. Sjukdomar och skador får därför inte maskeras med läkemedel eller andra preparat i samband med tävling. Dopningskontrollen är därmed avgörande för djurskyddet.

SVA:s dopningskontroll omfattar inte bara klassiska dopningssubstanser, som anabola steroider och centralstimulantia, utan även ämnen som kan normalisera prestationsförmågan vid skada. Det kan handla om smärtstillande och antiinflammatoriska preparat, vilka i vissa fall är tillåtna inom humanidrotten. Rent prestationssänkande ämnen, som lugnande medel och sömnmedel, ingår också i kontrollen för att undanröja varje misstanke om sabotage.

– Provtagningen leds av sportorganisationerna på plats – SVA ansvarar sedan för proverna när de kommit till vårt laboratorium. De flesta läkemedel liksom deras nedbrytningsprodukter, metaboliterna, finns i hög koncentration i urin och därför är urinprover standard. Dessutom kan fynd av otillåtna substanser göras i urin under en lång tid efter avslutad behandling jämfört med i blodprover. Om hästen inte lämnar urin inom en viss tid måste dock blodprov tas, säger Mikael Hedeland, SVA.

Vid SVA:s dopningskontroll används moderna, analytiska metoder baserade på så kallad gas- och vätskekromatografi, kopplade till masspektrometri. Dessa tekniker krävs för att uppnå tillräcklig känslighet i analyserna och för att kunna leverera data som är så säkra att de är hållbara vid en juridisk prövning.

Fakta om SVA:s dopningsanalyser

SVA har det enda laboratoriet i Skandinavien som testar dopningsprover från djur. Verksamheten har funnits vid SVA sedan 1993 då den togs över från Uppsala universitet. Förutom prover från trav-, galopp-, och ridsporttävlingar tas även prover emot från drag- och kapplöpningshundar. Det har även förekommit att SVA har analyserat dopningsprover från till exempel tävlande kameler.

SVA bedriver även forskning och utveckling inom dopningskontroll. SVA samarbetar med University of California Davis i USA och Deutsche Sporthochschule Köln i Tyskland.

Mer information

Professor Mikael Hedeland, SVA, tel. 018-67 42 09, e-post mikael.hedeland@sva.se

Läs mer om djurskydd och dopning

Pressekreterare Mikael Propst
Tel. 018-67 41 11

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se

Läs mer

Statens veterinärmedicinska anstalt