Gå direkt till innehåll

Hitta på denna sida

  Fästingar hos katt

  Katt

  Våra inhemska fästingarter går i dvala över vintern och aktiveras normalt inte förrän temperaturen har stigit till 5° C. Den som hittar fästingar på sin hund eller katt på vintern rekommenderas därför att skicka in dem till SVA för artbestämning.

  Anmälningspliktig :

  Nej

  Epizooti :

  Nej

  Zoonos :

  Nej

  Fästingar

  Det hör inte till vanligheterna att hitta aktiva fästingar under vintern.

  Ixodes hexagonus (igelkottsfästing) är en fästingart som emellanåt påträffas hos framförallt katt på vintern. Förmodligen har katten då vistats i till exempel ett uppvärmt förrådsutrymme.

  Ibland kan det röra sig om importerade fästingarter, till exempel kennelfästing (brun hundfästing, Rhipicephalus sanguineus).

  Denna art kan exempelvis följa med hem från en semester och trivas förträffligt i svenskt inomhusklimat. Eftersom kennelfästingen både kan vara bärare av smittsamma sjukdomar samt föröka sig inomhus i stora antal är det viktigt att låta undersöka vilken fästingart det rör sig om.

  Mer information

  Tala med din behandlande veterinär om du har frågor om din katt. Om din katt är sjuk är det viktigt att du snabbt kontaktar en praktiserande veterinär oavsett vad anledningen till sjukdomen kan tänkas vara.

  Sidan granskades senast : 2020-12-29