Gå direkt till innehåll

Insamling av fästingar

SVA samlar in fästingar för att kartlägga såväl nya arter som fästingburna smittor. Här finns information om hur du kan hjälpa SVA.

Har du hittat en ovanlig fästing?

Hyalomma vs lxodes.
Hyalomma vs lxodes. Foto: Giulio Grandi/SVA

Har du hittat en ovanligt stor fästing eller en fästing med annorlunda form eller färg? Se bilder under rubrikerna Fästingar vi vill ha! och Fästingar som vi inte vill ha! Tror du att det är en fästing vi vill ha, skicka en bild på fästingen via e-post till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och spara fästingen i frysen.

Vad är en ovanlig fästing?

Exempel på ovanliga fästingar kan vara fästingar från Hyalomma-släktet eller från Dermacentor-släktet. Det är viktigt att rapportera till oss om man hittar dessa fästingar.

Att avgöra med blotta ögat vad som räknas som en ovanlig fästing är inte helt enkelt, så det gäller att titta noga. Kom ihåg att storlek och färg kan variera mycket beroende på utvecklingsstadium samt blodfyllnad (se bilder under rubrikerna Fästingar vi vill ha! och Fästingar som vi inte vill ha!).

En ovanlig fästing kan vara större än vår vanliga fästing (Ixodes ricinus), samtidigt som hanarna i båda fallen kan vara mindre. En ovanlig fästing kan ha till exempel en annorlunda färg eller vara mönstrad på ryggen.

Hyalommafästingen brukar hittas på stora djur (häst och nötkreatur), så det är osannolikt att en sådan fästing har suttit på din hund eller katt. Hyalomman har randiga ben och honan har brun eller mörkbrun rygg.

Dermacentor brukar hittas på olika djurslag, men har hittills oftast hittats på resande hundar i Sverige. Till storleken motsvarar den vår vanliga fästing men en egenskap som skiljer sig från den är en speciell färgteckning (se bilderna nedan).

Hur deltar jag om jag vill skicka in en fästing?

  • Fånga in fästingen i en liten burk eller plastpåse, utan att skada/krossa den.
  • Fota fästingen och skicka bilden via e-post till fasting@sva.se.
  • Förvara fästingen i frysen.
  • Du får ett svar via e-post inom cirka 10-20 arbetsdagar. Behåll fästingen i frysen till du fått svar.
  • Om det visar sig vara en ovanlig fästing får du instruktioner om hur du går tillväga för att skicka in fästingen till SVA.

Insamlingen vänder sig till personer i hela Sverige och pågår tillsvidare i övervakningssyfte. De fästingar som skickas in kommer att artbestämmas och eventuellt analyseras med avseende på vilka smittämnen de brukar bära på.

Fästingar som vi vill ha!

Hyalomma:

Flyttfågelsfästing (Hyalomma marginatum)
Flyttfågelsfästing (Hyalomma marginatum), hona. Foto: SVA
Flyttfågelsfästing (Hyalomma marginatum)
Flyttfågelsfästing (Hyalomma marginatum), hona. Foto: SVA

Dermacentor:

Brokig hundfästing (Dermacentor reticalatus)
Brokig hundfästing (Dermacentor reticalatus), hona. Foto: Foto: Lidia Chitimia-Dobler, Bundeswehr Institute of Microbiology, Munich
Brokig hundfästing (Dermacentor reticalatus)
Brokig hundfästing (Dermacentor reticalatus), hane. Foto: SVA

Fästingar som vi inte vill ha!

Fästingar av släkte Ixodes (till exempel vanlig fästing, Ixodes ricinus).

Fästingarnas storlek kan variera mycket beroende på vilket stadium man har framför sig. Gällande vanliga fästingar (Ixodes ricinus), larver brukar vara mindre än 1 mm, nymfer mindre än 2 mm, hanar mellan 2-3 mm och honor upp till 4-5 mm. En orsak till att de kan vara ännu större är blodfyllningen: en blodfylld larv kan vara 2-3 mm, en blodfylld nymf kan vara 3-4 mm, en blodfylld hona kan vara 1 cm. Hanarna suger inte blod så deras storlek påverkas inte av blodfyllning. Blodfyllningsgrad påverkar också färgning: tomma larver brukar vara gulaktiga och tomma nymfer bruna. Honorna har en rödbrun bakkropp bara när de är tomma. Hanarna är alltid svarta/mörkbruna. Blodfyllda larver, nymfer och honor kan bli ljusgråa, gråa, gråbruna eller svartgrå till färgen.

Vanlig fästing
Vanlig fästing (Ixodes ricinus). Hona före blodfyllning. Foto: Anders Lindström/SVA
Vanlig fästing
Vanlig fästing (Ixodes ricinus), hane. Foto: SVA
Vanlig fästing. Två fästingar i parning.
Vanlig fästing (Ixodes ricinus). Två fästingar i parning. Foto: SVA
Vanlig fästing. Blodfylld hona.
Vanlig fästing (Ixodes ricinus). Blodfylld hona. Foto: SVA
Vanlig fästing. Blodfylld hona.
Vanlig fästing (Ixodes ricinus). Blodfylld hona. Foto: Johan Werner

Kontaktpersoner

Foto: Göran Ekeberg/AddLight

Foto: Göran Ekeberg/AddLight