Vad är en ovanlig fästing?
Exempel på ovanliga fästingar kan vara fästingar från Hyalomma-släktet eller från Dermacentor-släktet. Det är viktigt att rapportera till oss om man hittar dessa fästingar. Insamlingen vänder sig till personer i hela Sverige och pågår tillsvidare i övervakningssyfte.
Att avgöra med blotta ögat vad som räknas som en ovanlig fästing är inte helt enkelt, så det gäller att titta noga. Kom ihåg att storlek och färg kan variera mycket beroende på utvecklingsstadium samt blodfyllnad (se bilder under rubrikerna Fästingar vi vill ha! och Fästingar som vi inte samlar in!).
En ovanlig fästing kan vara större än vår vanliga fästing (Ixodes ricinus), samtidigt som hanarna i båda fallen kan vara mindre. En ovanlig fästing kan ha till exempel en annorlunda färg eller vara mönstrad på ryggen.
Hyalommafästingen brukar hittas på stora djur (häst och nötkreatur), så det är osannolikt att en sådan fästing har suttit på din hund eller katt. Hyalomman har randiga ben och honan har brun eller mörkbrun rygg.
Dermacentor brukar hittas på olika djurslag, men har hittills oftast hittats på resande hundar i Sverige. Till storleken motsvarar den vår vanliga fästing men en egenskap som skiljer sig från den är en speciell färgteckning (se bilderna nedan).
Hur deltar jag om jag vill skicka in en fästing?
- Fånga fästingen i en liten burk eller plastpåse, utan att skada/krossa den.
- Fota fästingen och skicka bilden via e-post till fasting@sva.se.
- Förvara fästingen i frysen.
- Har du hittat en ovanlig fästing, då får du ett svar via e-post inom cirka 10–20 arbetsdagar. Behåll fästingen i frysen tills dess.
- När du blir kontaktad av oss får du instruktioner om hur du går tillväga för att skicka in fästingen till SVA.
De fästingar som skickas in kommer att artbestämmas och eventuellt analyseras med avseende på vilka smittämnen de kan bära på.
Fästingar som vi vill ha!

Fästingar som vi inte samlar in!
Fästingar av släkte Ixodes. Det finns några arter i släktet som finns i Sverige, till exempel vanlig fästing, Ixodes ricinus, igelkottfästing I. hexagonus och taigafästing, I. persulcatus som inte kan särskiljas med blotta ögat och som vi INTE samlar in i dagsläget.
Blodfyllda honor av släkte Ixodes förväxlas ofta med ovanliga fästingar på grund av att de kan bli relativt stora som blodfyllda (cirka 1 cm) och dessa ser vi inte lika ofta som andra stadier av samma släkte, till exempel nymfer. Titta på bilder nedan och tänk på att just nu samlar vi INTE in fästingar som ser ut som dem.