Mastit orsakad av Escherichia coli hos nötkreatur
Bakterien Escherichia coli (E. coli) ger upphov till främst akuta, kliniska mastiter. Den är ofta förknippad med allvarliga kliniska symtom men lindrigare mastiter förekommer också. Omkring en femtedel av mastiterna i Sverige orsakas av E. coli.
Anmälningspliktig :
Nej
Epizooti :
Nej
Zoonos :
Nej
Ordförklaring
Förekomst
E. coli hittas vid omkring 16 procent av de akuta kliniska mastiterna och vid knappt 3 procent av de subkliniska mastiterna i Sverige. Alla åldersgrupper kan drabbas, men risken att en äldre ko insjuknar är större än för en förstakalvare. Allvarlig mastit med E. coli ses främst tidigt i laktationen. E. coli-mastit är också vanligare i lösdrifter än i uppbundna besättningar och hos högproducerande kor. Det är en klassisk miljöbakterie som finns i kons träck och därmed i riklig mängd i kons miljö.
Kliniska symtom
Symtomen kommer ofta mycket snabbt och kan vara mycket allvarliga med feber, påverkat allmäntillstånd, svullet, ömt juver samt mjölkförändringar. Kor med allvarliga symtom kan ha bakteriemi. Mjölkproduktionen är ofta markant sänkt. Det är främst frisatta endotoxiner från bakterierna som ger upphov till de grava symtomen. Men kon kan också vara relativt opåverkad och kroniska och subkliniska mastiter förekommer också. I de flesta fall är dock förloppet kortvarigt.
Differentialdiagnoser
Andra mastiter.
Etiologi och patogenes
Infektionsagens:
Escherichia coli är gramnegativa korta stavar som tillhör familjen Enterobacteriacae.
Inkubationstid:
-
Infektionsport:
Spenkanalen
Spridning i djuret:
Lokalt i juvret
Smittvägar:
Liggbås och gångar med dålig hygien, smutsiga juver och ben. Även mellan kor vid kronisk mastit.
Provtagning och diagnostik
Mjölkprov för bakteriologisk odling tas sterilt. Vid klinisk mastit kan provet odlas på SELMA PLUS®-platta (eller motsvarande) eller skickas till ackrediterat laboratorium. Vid subklinisk mastit bör provet skickas till ackrediterat laboratorium.
Behandling och profylax
Mastit med E. coli förebyggs främst genom god stallhygien, rena kor och kor med ett gott immunförsvar. Hygienen i kalvningsboxen är särskilt viktig, liksom att kon ska flyttas därifrån inom ett dygn efter kalvning. Dåligt fungerande mjölkningsmaskiner som sliter på spenarna samt dåligt rengjorda juver vid mjölkning är också riskfaktorer.