Till startsidan för Statens veterinärmedicinska anstalt

Tvåårig tjur förgiftad med sprängört

SVA undersökte 2014 en tvåårig tjur som dött till följd av förgiftning med sprängört. Delar av sprängört hittades i våmmen, en av nötkreaturens fyra magar, när djuret obducerades.

Sprängört

Sprängört är en av de giftigaste växter som finns. Betande djur kan tycka att växten smakar gott och äta av den.  Här ses rot av sprängört som hittats i våmmen hos en tvåårig tjur som dog av förgiftning. (Klicka på bilden för ett större format.) Foto: Karin Bernodt/SVA

Sprängört är en av de giftigaste växter som finns. Sprängörten växer vid vatten, särskilt vid dyiga och leriga stränder vid näringsrika sjöar, vattendrag, diken och strandkärr. Den växer i hela Sverige utom fjälltrakterna. Vanligast är den i södra och mellersta landet. Sprängörten blommar på sensommaren.

Torka kan göra att djuren har mindre bete. Då äter de växter som de annars skulle rata. De kan också äta växter längre ut i vattenbryn än vanligt.

Roten särskilt giftig

Hela växten är mycket giftig, men särskilt roten. Betesdjur som kor, får, getter och även hästar kan tycka att rötterna är smakliga och äta upp dem. Om det är gott om sprängört och djuren trampar sönder rötterna så att växtsaften läcker ut kan även vattnet som de växer i förgiftas.

Symtomen kan komma inom en halvtimme. Djuret drabbas bland annat av kramper och andningsförlamning, som kan leda till döden. Någon behandling hinns oftast inte med.

- För att bli av med växten på beten rekommenderas att man gräver upp, torkar och bränner bestånd av sprängört. Växten kan också stängslas bort, säger Kerstin de Verdier, biträdande statsveterinär.

Sprängört roten

Sprängört trivs nära vatten. Roten är särskilt giftig. Om betande djur trampar på roten kan gift spridas ut i vattnet runt den. Klicka på bilden för högupplöst version. Foto: Karin Bernodt/SVA

Hittade du informationen du sökte på den här sidan?

  • 5 Perfekt, jag hittade svaret på min fråga
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1 Nej, inte alls