Till startsidan för Statens veterinärmedicinska anstalt

Neurologisk form av virusabort konstaterad på internationell hästtävling i Lilleström, Norge

2019-03-01

En norsk häst  på den internationella hästtävlingen Norwegian Horse Festival i Lilleström, Norge, insjuknade med neurologiska symptom och isolerades den 23 februari 2019. Den 28 februari bekräftade norska Mattilsynet diagnosen neurologisk form av virusabort.

Infektion med ekvint herpesvirus (EHV-1) har konfirmerats på denna häst, samt på en annan häst med anknytning till samma ridklubb i Bergenområdet. Tävlingsarrangörerna meddelade övriga deltagare om smittrisken i samband med fallet och gav rekommendationer om smittskydd och fortsatt isolering efter hemkomst. Bland deltagande och uppvisade hästar fanns ett tjugotal svenska hästar och ponnyer.

Neurologisk form av virusabort kan vara mycket smittsamt inom en anläggning och ett tillbud på en tävling måste därför tas på största allvar. Hästar som blir smittade kan utveckla symptom eller inte. Också smittade hästar som inte utvecklar symptom kan utsöndra virus under en tid. Därför är det viktigt att de isoleras från andra hästar. Vaccin mot EHV-1 finns, men vaccinerade hästar är inte skyddade mot neurologisk form av sjukdomen.

Symtom

Inkubationstiden för EHV-1 är vanligtvis upp till tio dagar, men kan vara längre. Ett eller flera symptom som kan utvecklas är: nedsatt allmäntillstånd, feber, näsflöde, nedsatt foderlust, svullna ben, släpande eller vinglig gång, slapphet i svansen, problem med urinering eller avföring, att hästen lutar sig mot väggen, akut förlamning och oförmåga att resa sig, eller andra sjukdomstecken.  Neurologiska symptom föregås ofta av en till flera dagars feber, men kan också komma akut utan föregående feber.

Dräktiga hästar som smittas visar ofta inga sjukdomstecken själv, men kan kasta sitt foster (få missfall) akut eller långt senare i dräktigheten.

Provtagning

SVA rekommenderar att hästar som vistats på en anläggning med smitta, och därför kan ha exponerats för smitta, isoleras helt från andra hästar. Temperaturen bör tas två gånger dagligen och allmäntillståndet övervakas. Vid sjukdomstecken bör veterinär tillkallas för undersökning. Misstanke om neurologisk form av virusabort ska omgående rapporteras till länsveterinär, det vill säga redan innan provsvar finns.

Vid misstanke om neurologisk form av virusabort bör prov tas både från näshåla och blod för analys av EHV-1-virus med PCR-teknik. Det kan kompletteras med serologiska tester av blod.

Råd om isolering

  • Rekommenderad isoleringstid  för friska hästar som tillfälligt vistats i en anläggning med en sjuk häst är minst 21 dagar.
  • Rekommenderad isoleringstid för samtliga hästar som mer än tillfälligt vistats i stall tillsammans med hästar som varit neurologiskt sjuka i virusabort (EHV-1) är 28 dagar efter sista symptom.
  • Dräktiga ston som gått tillsammans med ett sto som kastat i virusabort (EHV-1) bör isoleras resten av dräktigheten.

Hittade du informationen du sökte på den här sidan?

  • 5 Perfekt, jag hittade svaret på min fråga
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1 Nej, inte alls