Till startsidan för Statens veterinärmedicinska anstalt

Livsmedelsburna fiskzoonoser

Smittämne: Anisakis; Anisakis simplex. Torskmask; Pseudoterranova decipiens. Fiskbinnikemask; Diphyllobothrium latum

Förekomst: i länder eller områden där matkulturen bjuder förtäring av rå eller halvrå fisk, typ sushi.

Symtom hos människor: Anisakis; från magsäck, magsmärtor och kräkningar. Från tunntarm, kraftiga buksmärtor, diarré, kräkningar och feber. Torskmask; som anisakiasis, men mindre uttalade. Fiskbinnikemask; ofta asymtomatisk. Annars ospecifika, vitamin B12-brist, ev. tarmobstruktion.

Inkubationstid: Anisakis; magsäck, 12-24 timmar. Tunntarm, inom 7 dygn. Torskmask; från intag upp till 20 timmar. Fiskbinnikemask; ingen uppgift.

Mottaglighet: Alla som äter infekterad fisk är mottagliga.

Smittkälla: Anisakiasis; makrill och sill. Torskmask; torsk. Fiskbinnikemask; gädda, lake, sik och abborre.

Smittsätt: Förtäring av rå eller halvrå fisk.

Kontrollåtgärder: Stekning, kokning, varmrökning, tillräcklig gravning eller frysning.

Referens

Pedro N. Acha and Boris Szyfres, 2003, "Zoonoses and communicable diseases common to man and animals". Third ed. Volume III. Parasitoses. 395 s. ISBN: 92-75-11993-7.

Hittade du informationen du sökte på den här sidan?

  • 5 Perfekt, jag hittade svaret på min fråga
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1 Nej, inte alls