Gå direkt till innehåll

Forskarstuderande veterinär inom grismedicin

Avdelningen för djurhälsa och antibiotikafrågor Sista ansökningsdag : 2021-04-30
sök tjänsten

Vid SVA finns avdelningen för djurhälsa och antibiotikafrågor (DOA). Avdelningen består av fem sektioner som ansvarar för olika djurslag samt antibiotikafrågor och vaccinförsörjning. En av dessa är sektionen för lantbrukets djur. Verksamheten vid sektionen inkluderar rådgivning, forskning, utveckling och utbildning i frågor som rör infektionssjukdomar hos lantbrukets djur. Vi söker nu en forskarstuderande veterinär inom grismedicin med särskilt fokus på avvänjning.

Arbetsuppgifter

Avvänjning av grisar är en riskfyllt därför att det sker en abrupt övergång från mjölkbaserad till en spannmålsbaserad diet med en förändrad mikrobiell tarmflora som följd och risk för utveckling av diarré. Ett sätt att stabilisera tarmfloran har varit att tillsätta zinkoxid till smågrisfodret, men detta kommer av miljöhänsyn att förbjudas från och med juni 202 2. Det här projektet ämnar att studera utfasningen av zinkoxid hos olika grisbesättningar för att definiera åtgärder som minskar risken för att utveckla avvänjningsdiarré i frånvaro av zinkoxid. Projektet kommer även att validera olika foderingredienser, foderrecept och utfodringsstrategier ämnade att påverka den mikrobiella tarmfloran så lite som möjligt i samband med avvänjningen.

Du kommer att arbeta i en redan etablerad grupp med erfarna forskare och veterinärer. 

Kvalifikationer

Du som söker har en veterinärexamen, gärna med några års klinisk erfarenhet. Det är också viktigt att du behärskar svenska och engelska i tal och skrift. Du har ett intresse av veterinärmedicin för grisar och grisproduktion, samt har ett grundläggande intresse för bakteriologi, bioinformatik och epidemiologi.

Vi fäster stor vikt vid dina personliga egenskaper, såsom att du är drivande och att du kan arbeta både självständigt och i grupp. Du har en god kommunikativ förmåga, är utvecklingsinriktad och initiativtagande. Att du är noggrann, kvalitetsmedveten och utför arbetet på ett ansvarsfullt sätt är lika viktigt för dig som för oss.

Meriterande

Intresse för och erfarenhet av sjukdomar hos grisar är meriterande.

Villkor

Anställningen är i form av en forskningsassistenttjänst om två år som kan förlängas ytterligare två år. Projektet har potential för och en målsättning att erhålla en doktorsexamen.

Tjänstens omfattning är 100%.

Snabbfakta om tjänsten

Anställningsform : Visstidsanställning längre än 6 månader
Tillträde : Enligt överenskommelse
Sysselsättningsgrad : Heltid
Referensnummer : 2021/18
Plats : Uppsala
Fackliga företrädare : Carina Pettersson, ST 018 - 67 40 00
Magnus Thelander, SACO 018 - 67 40 00
Theres Andersson, Seko 018 - 67 40 00

Kontaktpersoner

Per Wallgren

Avdelningschef för djurhälsa och antibiotikafrågor

Foto: Göran Ekeberg/AddLight

Susanne Östling

HR-specialist

Statens veterinärmedicinska anstalt

Övrigt

SVA är en myndighet vilket innebär att alla meddelanden som skickas till oss blir allmänna handlingar. Har du skyddad identitet ska du inte söka jobbet här på webben, kontakta oss istället.

Tester och arbetsprov kan förekomma i samband med rekryteringsprocessen.

All tillsvidareanställd personal är krigsplacerad inom SVA.  Inför rekryteringsarbetet har SVA tagit en medveten aktiv ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi vill därför inte bli kontaktade av annonsförsäljare eller rekryteringsföretag.

Friska djur - trygga människor

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag under Näringsdepartementet. SVA:s verksamhetsidé är att främja djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och kunskapskommunikation. SVA utgör en del av det svenska smittskyddet och samverkar med en rad andra myndigheter. I och med vårt samhällsviktiga uppdrag är SVA är också en del av det civila försvaret. Verksamheten är bred och mångsidig och finansieras genom anslag, bidrag och en betydande andel uppdragsverksamhet. SVA har cirka 370 anställda och är belägen på Ultunaområdet, Uppsala. Vi är många veterinärer, biomedicinska analytiker och forskare men vi har också ett flertal andra olika yrkeskategorier som behövs för att få en större organisation att fungera väl. 

Senast uppdaterad : 2021-03-30