Till startsidan för Statens veterinärmedicinska anstalt

Europeisk fladdermusnatt den 25 augusti

2012-08-24

SVA uppmärksammar den europeiska fladdermusnatten Bat Night den 25 augusti. SVA övervakar om svenska fladdermöss bär på fladdermusrabiesvirus men har hittills inte hittat smittan i Sverige.

En europeisk fladdermusnatt arrangeras den 25-26 augusti för 16.e året i rad. I Sverige arrangerar bland andra Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm och Fladdermuscenter Taberg olika aktiviteter.

Fladdermöss är intelligenta och sociala små däggdjur. De lever i familjer som ofta har ett eget språk inom gruppen, och är utmärkta flygare. De navigerar med hjälp av så kallad ekolokalisation (läs mer hos Naturhistoriska riksmuseet).

– I sommar har SVA för första gången börjat övervaka hälsan hos landets fladdermöss genom prover på avföring, berättar Louise Treiberg Berndtsson, veterinär och virolog vid SVA.
– Vi undersöker om djuren bär på vissa virus som kan göra dem sjuka. 

Salivprovtagning flör rabies på fladdermus. Foto: Anders Lindström/SVA
Fladdermössen topsas försiktigt i munnen för att leta efter eventuellt rabiesvirus. Foto: Anders Lindström/SVA

Forskare letar fladdermusrabiesvirus

Sedan tidigare övervakar SVA om fladdermöss i Sverige bär på ett särskilt fladdermusrabiesvirus, European Bat Lyssavirus (EBLV), ett virus som finns hos europeiska fladdermöss En grupp forskare har under några år tagit blodprov på levande fladdermöss.
– I somras var vi i Kalmartrakten, berättar Louise Treiberg Berndtsson. Vi samlar in fladdermössen i nät, och tar försiktigt prover på dem så de inte skadas. Sedan släpper vi djuren fria.
– De blodprover vi tog i år är inte analyserade än, men vi har hittills inte hittat fladdermusrabiesvirus hos någon svensk fladdermus. För några år sedan visade blodprover att några få djur i Skåne kommit i kontakt med smittan, men de bar inte själva på viruset och de var inte sjuka.

SVA ber också allmänheten fortsätta att skicka in döda fladdermöss för rabiesundersökning. Det är viktigt att alltid ha handskar på om man tar i en fladdermus. En levande fladdermus kan bitas för att försvara sig om den känner sig hotad, men den slutar när den inte känner sig hotad längre.

Skickliga myggjägare

Fladdermöss är mycket skickliga jägare som lever av insekter de jagar när de flyger. En fladdermus kan äta så många som 4000 till 7000 myggor per natt, så har man problem med mycket mygg kan man locka till sig fladdermöss genom att göra det lätt för dem att bosätta sig i området. Naturhistoriska riksmuseet tipsar att man kan till exempel kan sätta upp fladdermusholkar.

Mer information

Louise Treiberg Berndtsson, leg veterinär, virolog, SVA, tel 018-67 40 00, 070-322 72 15

Hittade du informationen du sökte på den här sidan?

  • 5 Perfekt, jag hittade svaret på min fråga
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1 Nej, inte alls