Till startsidan för Statens veterinärmedicinska anstalt

Fynd av fransk hjärtmask i Småland

2011-12-08

Fransk hjärtmask (Angiostrongylus vasorum) har påträffas hos en räv som sköts på ön Kläcklinge utanför Växjö i november.
Räven var en vuxen hane som var utmärglad och dessutom led av rävskabb.

Fransk hjärtmask har sedan 2003 diagnosticerats vid flera tillfällen hos räv på ön Sydkoster. Även två hundar på ön har smittats. Detta är andra gången som masken påvisas på det svenska fastlandet. Första fyndet gjordes hos en räv i Skåne 2009. Parasiten infekterar räv och hund via olika arter av sniglar. De vanligaste symtomen är långvarig hosta, tung eller snabb andning, avmagring och nedsatt ork.

SVA kommer att ta in ytterligare ett 10-tal rävar från närområdet för att undersöka förekomst av fransk hjärtmask. Av de 3000 rävar som SVA har fått in under året har hittills knappt 700 undersökts för parasiten och förutom den positiva på ön Kläcklinge har alla varit negativa. Övriga rävar kommer fortlöpande att undersökas.
- Vi kan inte säga om Angiostrongylus vasorum är spritt i ett närområdet där den här räven sköts eller om det är ett enstaka fynd så som räven i Skåne 2009 visade sig vara, säger Eva Osterman Lind, SVA.

För mer information:
Eva Osterman-Lind, veterinär SVA, 018 - 67 40 37 

 

Hittade du informationen du sökte på den här sidan?

  • 5 Perfekt, jag hittade svaret på min fråga
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1 Nej, inte alls