Till startsidan för Statens veterinärmedicinska anstalt

HästSverige.se nominerad till Hållbarhetspris

2016-03-24

Webbsidan HästSverige.se, som sprider kunskap om häst baserad på vetenskap och beprövad erfarenhet, har nominerats till ett Hållbarhetspris. Det är projektet Lövsta Future Challenge, sponsrat av Antonia Ax:son Johnson, som ligger bakom nomineringen.

HästSverige, som startades 2011, är resultatet av ett samarbete mellan Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), Sveriges lantbruksuniversitet, Hästnäringens Nationella Stiftelse, Stiftelsen Hästforskning, Lantbrukarnas Riksförbund och Agria Djurförsäkring.

Vill höja kunskapen inom hästnäringen

I nomineringen för HästSverige.se till Hållbarhetspriset står bland annat följande: "Med över 700 sidor fakta om hästforskning vill man nå målet att höja kunskap inom hästnäring och förbättra välfärden hos Sveriges hästar. Tillsammans med viktiga samarbetspartners sätter man hästen i fokus och utgår från ett helhetstänk där rätt kunskap ska förhindra onödigt slitage. Till exempel kan en optimal foderstat inte ge bara en välmående, presterande häst utan även minska näringsläckage i naturen."

En viktig ambition för Lövsta Future Challenge är att göra Sverige till en förebild i världen vad gäller ansvarstagande kring miljö, klimat och mångfald inom hästnäringen. Projektet gör det bland annat genom att stödja framtidens ekipage både inom dressyr och hoppning, men också genom att synliggöra kunskap och goda exempel på företagande.

Stolt över nomineringen

T.f. statsveterinär Gittan Gröndahl, SVA, är en av initiativtagarna till HästSverige.se och är mycket stolt över nomineringen:

– Vi har skapat en kunskapssajt där alla lätt kan hitta kunskap om hästhållning baserad på forskning, som en seriös motvikt till mycket tyckande som florerar på nätet. Exempel på lyckad kompetensspridning som skapar hållbar utveckling är hur man idag analyserar träckprover istället för att slentrianmässigt ge alla hästar maskmedel, och bakterie- och virusprover som hjälper till att visa vilka hästar som verkligen behöver antibiotika.

Lövsta Future Challenge Hållbarhetspris 2016 delas ut söndagen den 27 mars av Alexandra Mörner, ordförande i Axfoundation och huvudansvarig för Lövsta Future Challenge Jumping. Övriga två nominerade verksamheter är Tärnsjö Garveri och Borås Grand Prix, Gina Tricot.

Läs mer

Lövsta Future Challenge Hållbarhetspris 2016

Läs mer

på HästSverige.se

Hittade du informationen du sökte på den här sidan?

  • 5 Perfekt, jag hittade svaret på min fråga
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1 Nej, inte alls