Till startsidan för Statens veterinärmedicinska anstalt

Internationella experter på parasitsmitta samlas i Uppsala

2014-05-23

För några år sedan hade Sverige ett av de största vattenburna utbrotten av Cryptosporidium som dokumenterats i världen. Under fyra dagar samlas nu, 27 – 30 maj, världens främsta forskare på parasiterna Giardia och Cryptosporidium i Uppsala. Arrangörer är Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Uppsala universitet (UU), som tillsammans har en unik bredd på forskning om dessa två encelliga parasiter.

Karin Troell, SVA

  

− Klart det känns kul att vi i Uppsala kan presentera så mycket bra forskning och samla experterna inom området, säger Karin Troell. Foto: Anna Sollén/SVA.

− Att till Uppsala ha attraherat en sådan viktig konferens i ett så pass aktuellt ämne idag är stort. Vi vill att allmänhet och forskare ska få kännedom om Uppsalas tyngd inom detta ämnesområde och få ta del av våra erfarenheter från utbrotten, säger Karin Troell, forskare på SVA och en av organisatörerna av konferensen. Framför allt professor Staffan Svärds grupp på Uppsala universitet tillhör världseliten inom fältet.

 

Myndigheterna som hanterar dessa parasiter, SVA, Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket, finns samlade i Uppsala och Stockholm. På myndigheterna drivs flera stora projekt med dessa parasiter i fokus, bland annat finansierade av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Syftet med projekten är att ta fram mer grundläggande kunskap om smittläget i Sverige, samt ta fram bättre diagnostik och verktyg för smittspårning i samband med utbrott.

 

Klart det känns kul att vi i Uppsala kan presentera så mycket bra forskning och samla experterna inom området, fortsätter Karin som också är projektledare för ett av de större parasitprojekten vid SVA.

 

I Sverige känner många till Cryptosporidium efter det stora utbrottet i Östersund 2010-2011 då många människor drabbades och allmänintresset är därmed stort. Denna parasit har också nyligen identifierats av WHO som en av de viktigaste diarréframkallande organismerna i världen.

 

Syftet med konferensen ”5th International Giardia & Cryptosporidium Conference”, som hålls på Uppsala Konsert & Kongress, är att samla forskare, beslutsfattare, företagare och andra intresserade kring alla aspekter på de båda parasiterna, till exempel utveckling av diagnostik, smittspridning, såväl som juridiska aspekter och hantering av ansvar för vattenburna utbrott. Parasiterna är genetiskt mycket olika men ger samma symptom: diarré och magsmärtor. De sprids via livsmedel, vatten och direktkontakt mellan djur, mellan människor och mellan djur och människor.

Hittade du informationen du sökte på den här sidan?

  • 5 Perfekt, jag hittade svaret på min fråga
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1 Nej, inte alls