Till startsidan för Statens veterinärmedicinska anstalt

Licensjakt på varg 2011

2011-01-17

Årets licensjakt på varg började i lördags. Erfarenheter från förra året har ändrat en del rutiner vid SVA.

I lördags inleddes årets licensjakt på varg. Denna gång får 20 vargar fällas, enligt Naturvårdsverkets beslut.

SVA:s viltsektion inledde redan efter björnjakten i höstas sina förberedelser för årets vargjakt. Liksom vid andra jakter på rovdjur publicerar de löpande på SVA:s webbplats information om djuren som fällts, data som ålder, vikt och hull och var i Sverige de fällts.

Alla vargar som fälls under licensjakten ska obduceras, provtas och undersökas vid SVA:s viltsektion. Senast fem dagar efter att vargen fällts, ska djurets kropp ha levererats till SVA. Skinnet får jägaren behålla.

 I år har instruktionerna till vargjägarna förtydligats. Förra året saknades i vissa fall delar, av de vargkroppar som kom till SVA, som är viktiga för de vetenskapliga undersökningar som genomförs. Exempelvis saknades delar av svansar, tår och testiklar. Arne Söderberg samordnar SVA:s undersökningar av stora rovdjur.
– Det visade sig förra året att det blev en del fel. Vi behövde vara tydligare. Vi har i samarbete med Naturhistoriska riksmuseet tagit fram en ny folder. Där visar vi mer ingående hur vargskinnet ska skiljas från kroppen, så att misstag kan undvikas.

För ytterligare  information rörande SVA:s arbete med vargarna, kontakta Arne Söderberg, telefon 018-67 40 73.

Hittade du informationen du sökte på den här sidan?

  • 5 Perfekt, jag hittade svaret på min fråga
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1 Nej, inte alls