Till startsidan för Statens veterinärmedicinska anstalt

Nästa steg – Rävträck samlas i Östergötland och Södermanland

2011-05-06
Arbetet med att spåra smitta av rävens dvärgbandmask fortsätter. Nu ska SVA och Svenska Jägareförbundet samla in rävträck runt den plats i Södermanland där en smittad rävs hittats.

Till helgen inleder SVA och Svenska Jägareförbundet en insamling av rävträck, rävbajs, i Södermanland och Östergötland. Genom att samla in rävträck i utvalda områden vill experterna pröva hur bra information om smittan man kan få in.

Planen är att samla in rävträck enligt ett noggrant system runt det område där en smittad räv hittades. Idag spåras smittan genom att man undersöker mag-tarmpaket från rävar som SVA samlat in under rävjakten.

Insamling under maj månad

Insamlingen kommer att göras i området under maj. Om metoden visar sig fungera bra, överväger experterna att använda den på samma vis i Västra Götaland, runt det område där Sveriges två första smittade rävar fanns. Studien planeras i samarbete med Jordbruksverket.

Under april månad samlade SVA i samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet in gnagare i Västra Götaland för att spåra rävens dvärgbandmask. Resultaten av undersökningarna beräknas bli klara i slutet av maj.

För mer information, kontakta:
Daniel Ligné, Svenska Jägareförbundet, tel 0155-246205 och mobil 070-3300673. 

Hittade du informationen du sökte på den här sidan?

  • 5 Perfekt, jag hittade svaret på min fråga
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1 Nej, inte alls