Till startsidan för Statens veterinärmedicinska anstalt

Om ehec-smitta i nytt nummer av SVAvet

2015-06-01

Nummer 1-2 2015 av tidningen SVAvet handlar om E. coli-bakterier, som finns i alla varmblodiga djurs och människors tarmar. Vissa typer av bakterien kan dock ge upphov till magsjuka som kan utvecklas till blodiga diarréer hos människa. Då kallas den för ehec. Varifrån ehec-bakterierna kommer, hur de kan spåras på slakterier och lantbruksgårdar och hur man kan skydda sig mot dem tar det nya numret av SVAvet upp.

Omslag till SVAvet nr 1-2 2015

Det är viktigt att tänka på att tvätta händerna efter kontakt med lantbrukets djur. Foto: Robert Nilsson. (Dubbelklicka på bilden för högupplöst version)

Kor och får kan bära på en mängd olika E. coli-bakterier. En del av dessa kan bilda gifter och kallas då för vtec. Djuren blir inte sjuka av bakterierna, men sprider dem till miljön. Eftersom smittdosen för en människa är så liten – man behöver bara få i sig 10 till 100 bakterier – kan bakterien smitta på många sätt. Att klappa kalvar, bada i hav eller sjöar vid en kohage och få en kallsup, att ha en picknick där kor eller får gått och betat, eller att dricka opastöriserad mjölk är kända smittvägar. Ibland orsakar livsmedel stora ehec-utbrott, till exempel av grönsaker som bevattnats eller sköljts i förorenat vatten, eller kött som inte hanterats rätt.

Kallrökta charkuterier och opastöriserad ost

Risken för ehec-smitta kan minskas genom god hygien vid djurkontakt och slakt. Det är dock inte alltid tillräckligt när det gäller vissa produkter, exempelvis kallrökta charkuterier och opastöriserade ostar.

Det finns flera så kallade serotyper av vtec-bakterier som kan orsaka sjukdom hos människa. Men bakterier av serotypen O157 är den vanligast förekommande vtec-bakterien som människor blir sjuka av, både i Sverige och utomlands.

– Eftersom man vet att kor och får kan vara bärare av vtec-bakterier undersökte vi prover på kor som gick till slakt. Studierna har sedan upprepats ungefär vart tredje år. I genomsnitt har vi funnit att förekomsten varit omkring tre procent för den då mest uppmärksammade typen, vtec O157. Nötkreatur infekterade med denna typ är vanligast i södra Sverige, säger veterinär Erik Eriksson, SVA.

Kan få allvarliga följder

Även om bakterier som campylobakter, eller salmonella, orsakar fler sjukdomsutbrott i Sverige kan konsekvenserna av en infektion med ehec vara allvarlig. Följdsjukdomen hemolytiskt uremiskt syndrom (HUS), en form av njursvikt, drabbade 14 personer under en period för några år sedan.

Sjukdomsframkallande vtec-bakterier kan ge så svåra följder att det kan vara värt att fundera på vid kontakt med lantbrukets djur under sommaren. Några enkla råd att tänka på: Tvätta alltid händerna efter djurkontakt. Drick inte opastöriserad mjölk, bada inte vid strandängar där kor betar, ät inte picknick i beteshagen och stek köttfärsen ordentligt.

Ladda ned SVAvet i digital form här. Prenumeration på den tryckta upplagan av SVAvet är kostnadsfri och kan göras via SVA:s webbplats. Tidningen utges av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och skildrar aktuell verksamhet vid expertmyndigheten.

Ett barn smittades av ehec-bakterier vid bad på Öland.

Den 12 augusti 2014 insjuknade ett barn med magsjuka och diarréer efter att ha badat och fått kallsup vid denna strand med kor på Öland. Foto: Kajsa Skarsgård/ Barometern  (Dubbelklicka på bilden för högupplöst version)

Hittade du informationen du sökte på den här sidan?

  • 5 Perfekt, jag hittade svaret på min fråga
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1 Nej, inte alls