Till startsidan för Statens veterinärmedicinska anstalt

Rabies – bara en smittad hund bort

2010-11-04

Sverige har varit förskonat från utbrott av sjukdomen rabies ända sedan 1800-talet. Men det finns inga garantier för att läget förblir som det varit. I en globaliserad tid där många svenskar reser utomlands är risken påtaglig att komma i kontakt med smittan. Hundar som smugglas från länder där rabies förekommer utgör det största hotet mot Sveriges rabiesfrihet, bedömer SVA.

 

Rabies är en mycket allvarlig sjukdom. Om den som smittats börjar uppvisa symtom, leder sjukdomen alltid till döden.

Det räcker med en vänskaplig slickning av en hund, för att själv riskera att bli smittad.

Det räcker med en vänskaplig slick av en hund, för att själv riskera att bli smitttad. Klicka på bilden för att hämta en högupplöst version för tryck.  Illustration: Helena Johansson.

I det senaste numret av SVAvet, en tidskrift från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, beskriver Gunilla Hallgren, epidemiolog och veterinär, det senaste om sjukdomen rabies.

Världshälsoorgansiationen (WHO) beräknar att omkring 55 000 människor dör i rabies varje år. Så många som hälften av fallen drabbar barn, de flesta av dem i Asien och Afrika sedan de blivit bitna av hundar. Men det räcker med en vänskaplig slickning, för att själv riskera att bli smittad.

Turistmålet Bali har sedan två år ett allvarligt utbrott av rabies, efter att tidigare ha varit helt rabiesfria. Men om sjukdomen väl börjat uppstå biter den sig fast, och är mycket svår att bli av med. 
– På Bali massvaccinerar man nu hundar för att få bukt med problemen, berättar Gunilla Hallgren. Antalet hundbitna människor är stort, och man har haft problem med att få fram rabiesvaccin till alla.

Hundsmuggling ett hot

Men riskerna finns inte bara så långt borta som på Bali. Hundar som smugglas in till Sverige kan ha smittats av rabies i många länder i Europa. Exempelvis Ryssland, Rumänien och de baltiska länderna har rabiessmitta både bland sina sällskapsdjur och i den vilda faunan.
– Den söta lilla hundvalpen med okänt ursprung kan bära med sig rabiessmitta. SVA bedömer att hundsmuggling utgör den största risken för att rabies ska komma in i Sverige, understryker Gunilla Hallgren.

Situationen i världen är allvarlig. Det kan kännas som att det inte berör oss i Sverige. Men rabies skördar ständigt nya offer och sjukdomen är bara en smittad hund bort, avslutar Gunilla Hallgren.

För mer information, kontakta Gunilla Hallgren, Enheten för sjukdomskontroll och smittskydd, telefon: 018-67 40 00

Hittade du informationen du sökte på den här sidan?

  • 5 Perfekt, jag hittade svaret på min fråga
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1 Nej, inte alls