Till startsidan för Statens veterinärmedicinska anstalt

Se upp för import av gatuhundar

2014-07-22

SVA vill åter varna för riskerna med att adoptera gatuhundar, hundar med okänd bakgrund som levt ett utsatt liv. Nyligen rapporterades ett fall av kutan dirofilarios hos en hund som kommit från Rumänien. Fler fall av så kallad smittsam venerisk tumör, Canine transmissibel venereal tumour, har också dykt upp.

Lotta Gunnarsson, SVA

  

T f statsveterinär Lotta Gunnarsson, SVA. Foto: Mikael Propst/ SVA

Klicka på bilden för högupplöst version.

Nummer 2 av SVA:s tidning SVAvet utkom strax före midsommar. Det är ett temanummer som handlar om sport- och sällskapsdjur och innehåller en artikel med rubriken ”Adoption av gatuhund innebär risker”. Efter det att tidningen utkom har ett fall av kutan dirofilarios, en sjukdom där parasiter vandrar runt i kroppen under huden och bildar knutor − samt ytterligare fall av den smittsamma veneriska tumörsjukdomen konstaterats bland gatuhundar som importerats till Sverige.

− Jag varnar bestämt för adoption av gatuhundar. En sak många inte känner till är att försäkringsbolagen inte lämnar ersättning för sjukdomar som hunden bär med sig vid import, säger t f statsveterinär Lotta Gunnarsson, SVA.

Svåra smittsamma sjukdomar

Hunden kan bära på olika typer av svåra, smittsamma sjukdomar, som dels kan orsaka problem för den enskilda hunden, dels kan utsätta andra hundar i dess omgivning för smitta men ibland även människor, vilket i värsta fall kan få livshotande följder. Vissa sjukdomar har dessutom mycket lång inkubationstid och kan därför vara svåra att upptäcka.

Förutom de nämnda sjukdomarna smittsam venerisk tumör och kutan dirofilarios kan det handla om en mängd olika infektioner såsom till exempel rabies, leishmanios, brucellos, monocytär ehrlichios och babesios. Tidigare i år har man i Danmark uppmärksammat ett fall av tuberkulos hos en hund adopterad från Grekland.

Organisationer erbjuder gatuhundar

Ett stort antal organisationer, med svensk anknytning, erbjuder via nätet adoption av gatuhundar från länder med ett sämre sjukdomsläge än Sverige.

− Hälsoläget bland hundar i Sverige är mycket bättre än i de länder varifrån dessa hundar kommer ifrån. Vi är angelägna om att inte få in helt nya smittor som kan försämra situationen och öka riskerna.

− Ett säkrare sätt att hjälpa gatuhundarna är att ge dem en bättre tillvaro i sitt hemland genom att stödja någon av de organisationer som försöker hjälpa till på plats, framhåller Lotta Gunnarsson.

Hittade du informationen du sökte på den här sidan?

  • 5 Perfekt, jag hittade svaret på min fråga
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1 Nej, inte alls