Till startsidan för Statens veterinärmedicinska anstalt

Skydda djuren mot brandrök

2014-08-05

Det brinner i Västmanland och både människor och djur hotas. Rök från skogsbränder kan förorena luften med små, ohälsosamma partiklar. Effekterna av rök på djur liknar det som människor upplever: ögon och luftvägar blir irriterade, vissa sjukdomstillstånd kan förvärras och lungfunktionerna begränsas. Att ge djuren mycket vatten och även evakuera dem kan vara nödvändigt, påpekar Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Tf statsveterinär Gittan Gröndahl lämnar här råd till hästägare.

  Drickande häst. Foto: Carin Wrange
  

Drickande häst. Vatten gör att luftvägarna hålls fuktiga och det underlättar reningsprocessen. Foto: Carin Wrange. Klicka på bilden för högupplöst version.

Små partiklar i brandrök kan ansamlas i luftvägarna och ge sveda i ögonen, rinnande näsa och bronkit. De kan också förvärra hjärt- och lungsjukdomar som hjärtsvikt, kronisk obstruktiv lungsjukdom, emfysem och astma.

Rökpartiklar farligare än grusdamm

− Det finns inte mycket information om rök för hästägare, eller ens för hästpraktiserande veterinärer. Det kan behöva ges generella råd. Partiklarna i rök är ofta mycket små och kan på så sätt tränga långt ned i lungorna. Därför är de farligare än större dammpartiklar från till exempel en grusväg. Lungfunktionen kan begränsas av rök och olika tillstånd förvärras, som exempelvis kronisk bronkit, kvickdrag eller återkommande luftvägsobstruktion, säger tf statsveterinär Gittan Gröndahl, SVA.

− Höga halter av partiklar kan ge ihållande hosta, snorande näsa, väsande missljud från lungorna och försvårad andning. Uppspärrade näsborrar och överdrivna andningsrörelser i flanken är tecken på försvårad andning hos en häst. Partiklarna kan också påverka immunförsvaret och minska lungans förmåga att rena sig från främmande material, som pollen och bakterier, som förekommer normalt i hästens miljö.

Låt hästen ta det lugnt

Begränsa träningen när det finns synlig rök. Låt inte hästen göra arbete som ger ökad andningsfrekvens. Det kan trigga sammandragningar eller kramp i de små luftrören. Se till att hästen har rikligt med friskt vatten nära där den äter för att optimera vattenkonsumtionen. Om hästen utfodras med hö så dricker den det mesta av sitt vatten inom två timmar från att den ätit höet. Vatten gör att luftvägarna hålls fuktiga och det underlättar reningsprocessen. För att minska belastningen på lungorna så utfodra med dammfritt foder, och blötlägg gärna foder.

− Om din häst hostar eller har andningssvårigheter, ska du låta undersöka den av en veterinär. En veterinär kan hjälpa till att avgöra om reaktionen i luftvägarna kommer från rök och damm eller från en infektion, och om det finns en luftrörskatarr (bronkit) eller lunginflammation, säger Gittan Gröndahl.

Hästen måste få vila en tid

Hon tillägger att en häst måste få tid att vila och läka ut efter att ha exponerats och påverkats av brandrök. Det handlar om fyra till sex veckor. Hon uppmanar också alla hästägare att ha en evakueringsplan redo för till exempel en akut brand.

Mycket av ovanstående är tillämpligt också på andra djur. Tänk på att kontakta veterinär vid misstanke om symptom som kan bero på brandrök. Följ också noga de råd som ges från brandmyndigheter och länsstyrelser för till exempel evakuering av djur i det område som drabbats.

Hittade du informationen du sökte på den här sidan?

  • 5 Perfekt, jag hittade svaret på min fråga
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1 Nej, inte alls