Till startsidan för Statens veterinärmedicinska anstalt

SVA kunde avskriva rabies ─ denna gång!

Ta alltid reda på varifrån hunden kommer och om den är frisk ─ före köpet. En familj köpte kring årsskiftet en renrasig hundvalp via nätet. Ett svenskt veterinärintyg bifogades. Men allt stod inte rätt till vilket fick tråkiga konsekvenser.

Louise Treiberg Berndtsson

Veterinär Louise Treiberg Berndtsson, SVA, med sin egen hund Nosa. Foto: Mikael Propst/SVA.

När familjen vände sig till en veterinär med önskemål om att få valpen chipmärkt visade det sig att intyget var falskt! För familjen som bara haft sin valp knappt en vecka följde sedan en både snabb och smärtsam process. Polis och Jordbruksverket kontaktades, och verket fattade beslut om omedelbar avlivning av hunden. Orsaken var oklarheterna kring intyget och att man misstänkte att valpen eventuellt kunde vara insmugglad i landet. Karantän är inte aktuell för en så pass ung hund på tre månader.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) kopplades in för att obducera djuret och undersöka om den hade rabies. Totalt sysselsattes sex personer i jourtjänst vid SVA med undersökningar och analyser. Veterinär Louise Treiberg Berndtsson kunde till slut avskriva rabiesmisstanken.

Denna fruktade sjukdom har inte funnits i Sverige på över hundra år, men är inte ovanlig utanför landets gränser och då närmast i länder som Baltstaterna, Ryssland, Vitryssland och Ukraina samt på Balkan och i norra Grekland. Rabies är dessutom allmänt spridd i Asien, till exempel Thailand, samt i Afrika och Amerika. SVA anser att smuggling av hundar är det största hotet för att smittan ska komma in i landet.

Under 2011 analyserade SVA prover från fyra katter, tre hundar, ett nötkreatur, en rödräv och en vessla efter misstanke om rabies. Samtliga fall kunde avskrivas.

Det är många som vill skaffa sig en hund. Den 8 januari erbjuds till exempel 2 385 hundar av alla de slag via Blocket på nätet. Minst lika mycket tid som köparen kanske ägnar valet av hundras borde också läggas på att säkerställa att hunden är frisk och att allt kring köpet går lagligt och säkert till.

Kontaktperson
Veterinär Louise Treiberg Berndtsson, SVA, tel. 018-67 43 15

Ladda ned högupplösta bilder här.

Så smittar rabies

Så smittar rabies. Illustration: Helena Johansson. OBS! Klicka på bilden för att se större.

Hittade du informationen du sökte på den här sidan?

  • 5 Perfekt, jag hittade svaret på min fråga
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1 Nej, inte alls