Till startsidan för Statens veterinärmedicinska anstalt

Virusabort och hästinfluensa – aktuellt smittoläge

2019-02-08

Under januari 2019 isolerades hästar för den allvarliga neurologiska formen av virusabort (EHV-1) i två stall. Inga nya stall med nervsjukdomen har tillkommit (8 februari). Hästinfluensa har dock rapporterats från ett stall.

Många hästhållare har ökat sin vaksamhet, till exempel genom att övervaka sina hästars kroppstemperatur. Vissa har valt att begränsa sina kontakter med andra anläggningar. Prover från förkylda och febriga hästar har kommit in till SVA från olika stall över landet för att analysera EHV-1, kvarka och andra smittämnen.

– De aktuella stallen med sjukdomen neurologisk virusabort håller sina hästar isolerade. Det finns idag inga tecken på smittspridning till andra stall, säger Gittan Gröndahl, tf statsveterinär vid SVA.

– Vintertid är det inte ovanligt med virusinfektioner på hästar. Tänk på att vara normalt försiktiga – låt inte hästen få närkontakt med andra hästar när du är ute och tränar, ställ nyinköpta hästar avskilt och var noga med handhygienen. Isolera hästar med sjukdomstecken, för att kunna stoppa smittspridning i tid.

Vaccinationsskydd mot hästinfluensa

Förutom virusabort EHV-1 så kan hästar bland annat drabbas av hästinfluensa. Ett fall av influensa upptäcktes nyligen hos en nyimporterad, ovaccinerad häst i Västra Götaland. Just nu pågår många utbrott av hästinfluensa i flera europeiska länder, i vissa fall även hos vaccinerade hästar.

- Det finns skäl att uppdatera vaccinationsskyddet mot hästinfluensa. Bäst skydd har hästen om det inte gått mer än sex månader sedan vaccinationen, och om alla hästar i stallet är vaccinerade, säger Gittan Gröndahl.

Läs mer

Virusabort hos häst

Hästinfluensa

Läs mer hos andra

HästSverige: Sju smittsäkra rutiner i stallet

HästSverige: Nio tips för att bygga smart smittskydd

Hittade du informationen du sökte på den här sidan?

  • 5 Perfekt, jag hittade svaret på min fråga
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1 Nej, inte alls