Till startsidan för Statens veterinärmedicinska anstalt

Häst infekterad av rots i Tyskland

2015-02-11 av:
Statsepizootologen

Rots (infektion med bakterien Burkholderia mallei) är en mycket allvarlig sjukdom hos häst som också kan överföras till människor och skulle kunna användas för bioterrorism. Nu har det kommit en rapport om en häst i Tyskland som visat sig vara infekterad av rots. Tyskland har inte sedan år 1955 haft något fall av rots. Den drabbade hästen har aldrig lämnat landet.

Rots har utrotats i många delar av världen, men en del är oroliga för att den kan komma tillbaka.

Den drabbade hästen var inte sjuk, men den hade antikroppar i blodet som tyder på att den blivit smittad. Hästen hade testats som en rutinkontroll inför export. Serologisk testning upprepades och var fortfarande positiv, så hästen avlivades. Ingen annan häst visade sig bära på smittan.

Situationen anses ”löst”, men källan för infektionen har inte identifierats. Slutsatsen i rapporten från världsorganisationen för djurhälsa, OIE, var: ”Det är känt att den drabbade djuret aldrig hade flyttats utanför Tyskland. Det kan ha förekommit indirekta kontakter med Sydamerika. Smittkällan är fortfarande okänd.”

Tidigare har det funnits fall av kliniskt friska hästar som testats positivt för rots i Nederländerna och Schweiz, och som sedan visat sig vara falskt positiva. Men så blev alltså inte slutbedömningen i det tyska fallet.

Läs mer

rots

Taggar: