Gå direkt till innehåll

Stoppa Kvarkan 2022

Stoppa Kvarkan är en informationskampanj om kvarka och smittskydd för hästar. Den har sitt ursprung i Storbritannien, Strangles Awareness Week.

Syftet är att sprida kunskap och minska stigmatiseringen. Vi vill få människor att våga prata om kvarka. Stötta varandra med rätt information när hästar är sjuka, så kan vi tillsammans #stoppakvarkan.

Kampanjbild för stoppa kvarkan 2022

Den 2–8 maj 2022 sker årets kampanj i olika länder.

På denna sida och på SVA:s och HästSveriges sociala medier kommer vi att fylla på med information om Stoppa Kvarkan 2022.
Hjälp oss att sprida budskapen i sociala medier!

Använd gärna hashtaggarna #stoppakvarkan och #SAW2022.

Varför en kampanj om kvarka?

Problemet idag är att i snitt 1–2 svenska stallar drabbas av kvarka varje vecka. Särskilt riskfyllt är det med nya hästar, som varit hos hästhandlare och fått med sig smitta. Om man upptäcker sjukdomen i tid och isolerar nya och sjuka hästar kan större utbrott förhindras.

Veterinärer och forskare har fört kunskapen starkt framåt och svenska hästägare är relativt medvetna om kvarka. Men nya hästägare kommer till, och det finns erfarna hästägare som fortfarande inte ändrat sina rutiner. Och nu finns det också vaccin mot kvarka. Så häng med och sprid kunskap!

Mål för Stoppa Kvarkan

I Sverige organiseras kampanjen av SVA och HästSverige i samarbete med hästnäringen och veterinära organisationer: Agria, Distriktsveterinärerna, Evidensia, Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS), LRF Häst, Länsstyrelserna, SLU, Sveriges veterinärförbund/Hästsektionen, Svenska Djurskyddsföreningen, Svensk Galopp, Svenska ridsportförbundet, Svensk Travsport, Wången, Östersundstravet. Alla som är aktiva på nätet är välkomna att hjälpa till att sprida budskapet och sätta i gång samtal kring kvarka och smittskydd.

Hashtaggarna #stoppakvarkan, loggan och budskapen får gärna finnas överallt! Och med hashtaggen #SAW2022 kan material spridas mellan olika länder.

Eftersom det är onödigt många hästar som får kvarka behöver vi hjälpas åt att bli smittstoppare.
Målet är att inga fler hästar ska bli smittade från den första som visar symtom, och att okunnighet och rädsla kring smitta ersätts av kunskap och trygghet i hur smittan kan stoppas. På köpet kommer faktiskt också andra smittor, som hästcorona, virusabort, ringorm och andra hästplågor att kunna förhindras.

Åtta mål för en smittstoppare:

 • Vet vad kvarka är och förstår när det kan vara risk
 • Vet att smittspridning går att stoppa och hur man gör
 • Skyddar sina hästar från smittor med hjälp av god hygien, rätt rutiner och vaccination
 • Agerar genomtänkt och rätt
 • Använder ett system för karantän av inköpta eller nytillförda hästar
 • Isolerar sjuka hästar
 • Jobbar i samverkan, i stallet, med veterinären och andra berörda
 • Bidrar till att minska stigmatiseringen kring kvarka och smittor

Aktiviteter 2-8 maj

Här presenterar vi de aktiviteter som genomförs under årets kampanj.

Tempa din häst, 2 maj och hela veckan

Håll utkik på HästSveriges Facebook måndag 2 maj! Då startar aktiviteten Tempa din häst. Genom att mäta och notera din hästs normala kroppstemperatur minst 3 olika dagar och fylla i kampanjens Temp Checker, så får du ut hästens medeltemp och lär dig mer om just din häst.
Ta en skärmdump av din hästs resultat i Temp Checker och lägg upp i Facebooktråden så är du med i en utlottning av kampanjpriser, bland annat fina febertermometrar till häst med kampanjloggan på! Dessutom bidrar alla som använder Temp Checker till medborgarforskning om hästars normaltemperatur. Du kommer att kunna jämföra din hästs resultat med vad medeltemperaturen är för alla andra hästar vars temperatur har registrerats i Temp Checker.

Vår hästisolering, 3 maj och hela veckan

Kolla in HästSveriges Facebook tisdag 3 maj! Då börjar aktiviteten Vår hästisolering där alla som har fixat till en rutin för karantän eller isolering av nya eller sjuka hästar kan lägga in en bild av den i tråden, och berätta om sin rutin. Förutom att visa hur bra man har tänkt och inspirera alla andra att också fixa smittskyddet, så är man med i en utlottning av kampanjpriser, så som febertermometrar till häst med kampanjloggan på!

 

Webbinarium, 4 maj: Kvarka kommer ofta med ny häst

Tillsammans kan vi #stoppakvarkan.

Webbinariet om kvarka pågår kl 19.00-20.15 onsdag 4 maj, notera i din kalender. Ett mer detaljerat program kommer läggas in här senare.
Du kan följa seminariet genom att klicka på den här länken: anslut till webbinariet.

Du kan också kopiera in länken nu till din kalender så slipper du leta upp den här när det är dags!

Innehåll

 • Kvarka och smittskydd
  Gittan Gröndahl och Linda Perttula, SVA
 • Hästens vindlande resa från utlandet till dig - hantering av smittrisker från nya hästar i ett handelsstall
  Miia Riihimäki, SLU
 • Hantering av smittrisker från nya hästar på en ridskola
  Peter Kallings, Svenska Ridsportförbundet
 • Var med i aktiviteterna ”Tempa hästen" och ”Vår hästisolering”
  Gittan Gröndahl, SVA och HästSverige
 • Frågor till panelen

Kampanjpartners 2022

Partnerorganisationer i stoppa kvarkan
Sidan granskades senast : 2022-04-30