Gå direkt till innehåll

Miljö för kanin

Kaniner kan hållas både utomhus och inomhus. En del kaninägare väljer att ha kaninen ute på sommaren och inne på vintern.

Fördelen med utevistelse är det uppenbara som frisk luft, naturligt solsken samt kanske större ytor för kaninerna att röra sig och beta på. Nackdelarna är att kontakten med kaninerna blir sämre och det är svårare att upptäcka om kaninen är sjuk eller skadad. Fördelarna med inomhuskaniner, är att de kan röra sig fritt när kaninägaren är hemma, de blir väldigt sociala och man lär känna sin kanin bättre. Nackdelar som uteblivet solljus och för hårda golv för kaninernas känsliga tassar, kan lösas med UV-belysning och mjuka underlag där kaninerna i huvudsak vistas. Självfallet måste man kaninsäkra hemmet om kaninerna är frigående. Till exempel får inte elsladdar eller teknisk utrustning vara åtkomliga för kaniner. Olämplig mat får inte stå framme och man får vara beredd på att kaniner kan gnaga på möbler, mattor och annan inredning.

Vare sig kaninen lever utomhus eller inomhus, är det viktigt att tänka på att kaniner är mycket värmekänsliga. De måste ha skugga och en sval plats att vistas på när det är som varmast.

Kaniner tål kyla mycket bättre än värme, så man behöver inte vara lika orolig på vintern. Kaniner bildar vinterpäls och har de en dragfri, isolerad plats med mycket halm att gräva ner sig i, klarar de sig utmärkt. Tänk på att det inte är av godo att ”göda” sin kanin för att den ska få ett värmande fettlager. Det kan snarare vara direkt skadligt för kaninen.

Det finns lagstadgade minimått för kaninburar på Jordbruksverkets hemsida. Det är minimått. Ju större desto bättre och för stort kan det aldrig bli. Kom också ihåg att ingen kanin bör förbli instängd i en bur hela sitt liv.

Att ha finmaskigt galler i botten på en kaninbur är förbjudet. Gallret nöter bort pälsen på undersidan av kaninens tassar och när den tunna huden ligger bar, blir det tryck- och sårskador med risk för allvarliga följdproblem. Utekaniner kan med fördel gå på gräs i en hage men måste även ha ett hus att gömma sig i. Där kan man ha tidningar i botten och ett ordentligt tjockt lager halm. Inomhus kan man ha samma underlag i en bur men tänk på att en kanin som får gå fritt, behöver en riktigt mjuk matta att vistas på. Ett bra alternativ kan vara en så kallad Vetbed (tjock teddyliknande filt).

Utekaniner som lever i hagar bör ha dessa täckta av nät för att hindra rovdjur från att komma åt kaninerna. Man måste också gräva ner gallret en halvmeter i marken så att kaninerna inte gräver sig ut.

Kaniner är av naturen rumsrena. Nästan alla kaniner kissar på ett och samma ställe och en stor del av avföringspluttarna hamnar här också. Lite pluttar här och var i hemmet, får man räkna med. De flesta kaninägare väljer att ha en toa-låda fylld med någon form av strö som suger upp. Undvik strö som dammar eller luktar starkt. Toalådan måste rengöras dagligen.

Eftersom kaniner av naturen är bytesdjur, behöver de ställen att gömma sig. Det kan vara hus av olika slag men även rör och tunnlar kan fungera bra. Annat att tänka på är att kaniner uppskattar aktivitetsleksaker. Kaniner har naturliga behov av att gnaga, gräva, hoppa och söka föda.

Texten är skriven av: Marianne Tornvall i december 2020, veterinär på Mälaren Smådjursklinik

Sidan granskades senast : 2022-07-14