Gå direkt till innehåll

Hej Kusträddare!

Vi är glada och tacksamma för att du vill hjälpa oss genom att berätta om de döda djur du hittar när du är ute. Börja med att välja vilken typ av djur du vill rapportera, sedan fyller du i formuläret du kommer till. 

Längre ner på denna sida berättar vi lite mer om vad vi gör med informationen.

Vilket djur har du hittat?

Vill du veta vilka SVA är?

Bild på säl som tittar upp över vattenytan.
SVA övervakar sälarnas hälsa tillsammans med Naturhistoriska riksmueet. Foto: Istock

Statens veterinärmedicinska anstalt, även kallad SVA, är en myndighet som arbetar för att hålla Sveriges djur friska och för att övervaka vilka sjukdomar som finns i landet. 

De djur du rapporterar hjälper oss med just den övervakningen, vi kan till exempel se om många djur har dött på samma ställe, eller om flera djur av samma sort hittats döda över hela landet. Denna information kan alltså hjälpa oss att förhindra att djur dör av farliga sjukdomar i onödan. 

Vill du veta mer om Kusträddarna?

Kusträddarna är en kampanj som drivs genom Håll Sverige Rent, och som bjuder in allmänheten att hjälpa till att förhindra skräp från att hamna i havet, en påse i taget. Håll Sverige Rent är en ideell organisation, som arbetar brett mot skräpet genom att exempelvis samla kunskap om nedskräpningens effekter och skapa möjligheter för människor att engagera sig mot skräpet.

 

Vill du ha hjälp med din rapport? Kontakta

Jasmine Stavenow

Biolog, MSc.

Foto: Göran Ekeberg/AddLight

Senast uppdaterad : 2020-11-12