Stoppa Kvarkan 2025

Stoppa Kvarkan är en informationskampanj om kvarka och smittskydd för hästar. Den har sitt ursprung i Storbritannien, Strangles Awareness Week. Den 5 – 11 maj 2025 sker årets kampanj i olika länder. Syftet är att sprida kunskap, förebygga kvarka och minska stigmatiseringen. Vi vill få människor att våga prata om kvarka – och att börja vaccinera sina hästar.
Med rätt information och rätta åtgärder kan vi tillsammans #stoppakvarkan.
När kvarkan kom till stallet
I årets kampanj visar vi vad som hände i ett verkligt kvarkautbrott i Dalarna i vintras, där många hästar insjuknade och en dog. Genom fem filmer får vi höra hästägare, veterinärer och forskare berätta om händelsen. Det är ett starkt exempel på hur allvarliga konsekvenser kvarka kan få – och varför vi vill se fler hästar vaccinerade och stoppa kvarkan.
Filmerna visas på våra sociala medier under veckan, och finns också via länk nedan.
Läs mer om kvarka hos SVA, Kvarka hos häst,hos HästSverige och i våra sociala medier.
Hjälp oss att sprida budskapet om kvarka i era egna sociala medier!
Skriv om kvarka och använd gärna hashtaggarna #stoppaKvarkan och #SAW2025. Välj ut din favorit bland alla våra informationsfilmer och dela med dina följare!
Varför en kampanj om kvarka?
Kvarka är en allvarlig sjukdom som inte påverkar bara de drabbade hästarna, utan också verksamheten och hela hästnäringen. De senaste åren har i genomsnitt ett nytt stall i veckan drabbats av kvarka i Sverige – det är flera gånger vanligare än hästinfluensa. Anläggningar tvingas stänga och tävlingar ställs in.
Kvarka kan orsaka långvarig sjukdom – och i vissa fall måste hästar avlivas på grund av komplikationer. Särskilt riskfyllt är det med nya hästar, som varit hos hästhandlare och fått med sig smitta. Om sjukdomen upptäcks i tid, isolerar nya och sjuka hästar kan större utbrott förhindras.
Utöver isolering av nya hästar är det starkt rekommenderat att hästarna även vaccineras. Vaccination är ett oerhört viktigt verktyg för att skydda hästar mot kvarka. Tyvärr har svenska hästar en låg vaccinationsgrad mot kvarka. Vi har redan lyckats minska spridningen av hästinfluensa genom vaccination – kan vi även stoppa kvarka på samma sätt? Veterinärer och forskare har drivit kunskapen om kvarka framåt, och svenska hästägare är relativt medvetna om kvarka. Vi behöver dock öka kunskapen bland nya hästägare, stötta varandra för att motverka smittspridning och att öka vaccinationer av svenska hästar mot kvarka
Så häng med och sprid kunskap – tillsammans kan vi #stoppakvarkan!
Läs mer
Senast granskad 2025-04-30