Bekämpning av afrikansk svinpest – karta över provtagning och resultat i smittad zon
Inom den smittade zonen råder totalförbud för allmänheten att röra sig utanför anlagd väg. För att få kunskap om smittans utbredning inom det smittade området genomförs organiserade kadaversök där endast speciellt utbildade personer deltar. Upphittade kadaver forslas bort från skogen och provtas. Genom att ta bort kadavren minskas smittrycket. På kartan kan du se hur många vildsvin från den smittade zonen vi undersökt för afrikansk svinpest på SVA.
Kartan uppdateras dagligen måndag–fredag. Om kadavren upphittas nära varandra kan kartans punkter överlappa varandra.
Övervakning av afrikansk svinpest i hela Sverige – karta över provtagning och resultat
Övervakningen är beroende av att SVA får rapporter om döda eller sjuka vildsvin från allmänhet, markägare, jägare, eftersöksjägare, viltkasserare och vilthanteringsanläggningar. På kartan kan du se hur många vildsvin vi undersökt för afrikansk svinpest på SVA. Se Skicka in prover och djurkroppar för instruktioner både om hur du ska ta och skicka in prover.
Afrikansk svinpest lyder under epizootilagen. Om man misstänker att tamgrisar drabbats av sjukdomen måste man genast tillkalla veterinär. Till dess att en veterinär tar sig an fallet måste man själv göra allt man kan för att förhindra smittspridning. Man måste se till att inga andra grisar utsätts för direkt eller indirekt kontakt med smittade djur. Misstänkt smittade tamgrisar får absolut inte flyttas från den besättning eller det stall där de befinner sig.
I de flesta länder med afrikansk svinpest (ASF) har smittan först introducerats i vidsvinsstammen. I de fall även tamgrisbesättningar drabbats så har det skett först senare. Det är därför extremt angeläget att du rapporterar in iakttagelser av sjuka eller döda vildsvin till SVA.
Så här håller vi afrikansk svinpest borta