Gå direkt till innehåll

Skydda antibiotikan

Antibiotika är en förutsättning för behandling av svåra sjukdomar och räddar liv, både på djur och människor. Samtidigt ökar antibiotikaresistensen på många håll. Genom att bara använda antibiotika när det gör nytta kan vi bidra till att den fungerar även i framtiden. Myndigheter och organisationer gör en gemensam sak för att öka kunskapen om hur vi kan skydda antibiotikan.

Människors val i vardagen kan bidra till att antibiotika kan användas även i framtiden. Det handlar om att med enkla medel förebygga infektioner, använda antibiotika klokt och bidra till att den inte sprids i miljön.

Skydda antibiotikan är ett samarbete mellan tjugosex myndigheter och organisationer inom sektorerna hälso- och sjukvård och folkhälsa, djur och livsmedel samt miljö och forskning. Arbetet leds av Folkhälsomyndigheten och Jordbruksverket. Tillsammans är vi avsändare bakom webbplatsen skyddaantibiotikan.se.

Tre angelägna budskap är:

  • Tvätta händerna för att undvika smitta
  • Prata med din läkare eller veterinär om när antibiotika gör nytta
  • Lämna in överbliven antibiotika på apoteket, istället för att använda eller slänga den.

Varje sekund, minut och dag räddar antibiotikan liv. I Sverige är det ett av våra viktigaste läkemedel – och så vill vi att det ska fortsätta vara.

Sidan granskades senast : 2023-08-25