Ringorm hos kanin
Bakgrund
Ringorm är en svampsjukdom i huden som kan drabba alla däggdjur. Svampen är inte artspecifik så de flesta sällskapsdjur vi har i vår miljö kan smitta varandra. Även människa kan smittas av ringorm.
Orsak
Det är vanligtvis Trichophyton mentagorphytes eller Microsporum canis som orsakar ringorm hos kanin. Sjukdomen smittar via direktkontakt mellan individer eller indirekt om kaninen kommer i kontakt med svampsporer som finns i miljön.
Eftersom kaniner inte är så känsliga för ringorm är det vanligtvis nedsatta, stressade eller av andra orsaker mottagliga individer som blir smittade.
Symtom
Ringorm yttrar sig oftast som cirkulära områden i huden med pälsavfall, rodnad och torra flagor. Förändringarna kan uppstå var som helst på kroppen men eftersom det är en kontaktsmitta brukar det börja i ansiktet. Klåda kan förekomma på det affekterade området och när kaninen kliar sig, kan symtom uppstå på fötterna och runt klorna.
Ringorm kan också förekomma helt symtomfritt på kaniner, vilket orsakar problem om kaninägaren eller andra djur blir smittade utan att man förstår varifrån smittan kommer.
Behandling
Det finns både allmän och lokal behandling som är effektiv mot ringorm. Eftersom det kan vara svårt att behandla pälsdjur med salvor, är det normalt sett mest effektivt att behandla allmänt, det vill säga med medicin som ges i munnen. Behandlingarna kan kombineras vid behov. Veterinär avgör vad som är lämpligt i varje enskilt fall.
Eftersom ringormssporer är härdiga och överlever länge i miljön, är det viktigt att städa noggrant under och efter behandlingen av djuret. Den mekaniska rengöringen är avgörande eftersom det är svårt att avdöda stora mängder sporer med desinfektionsmedel. Man bör likväl använda desinfektionsmedel efter städningen men det är viktigt att kontrollera att medlet har effekt mot ringormssporer.
Det kan vara befogat att överväga behandling av eventuella kaninkompisar eller andra sällskapsdjur som lever i samma utrymme eller som har nära kontakt med den smittade kaninen.
Förebyggande
Eftersom ringorm vanligtvis drabbar nedsatta kaniner är korrekt skötsel och utfodring samt en stressfri miljö de bästa förebyggande åtgärderna.
Om smitta uppstått är det viktigt att förhindra vidare smitta till andra djur eller människor i hushållet. Man bör hålla kaninen på en begränsad yta utan kontakt med andra djur än en eventuell artfrände. Hanteringen av kaninen bör vara så liten som möjligt och man ska tvätta händerna och eventuella redskap direkt efter varje kontakt. Självfallet ska man inte pussa på eller kela med en kanin som har ringorm. Även om sjukdomen inte är farlig, är det inte roligt att få utslag i ansiktet.
Texten är skriven av: Marianne Tornvall i maj 2021, veterinär på Mälaren Smådjursklinik