Gå direkt till innehåll

Pedagogiskt material för alla åldrar

I samarbete med Sveriges 4H-gårdar har SVA tagit fram utbildningsmaterial om smittskydd, livsmedelshygien, djurskydd och vad vi ska tänka på när vi möter djur och rör sig i naturen. Alla aktiviteter går att genomföra både inne och ute för att passa olika verksamheter.

Här kan du lära dig mer om våra spel, lekar och andra aktiviteter och ladda ned dem. Vi ger även förslag på vilka delar som kan vara lämpliga för olika åldrar. Vårt tryckta material är slut och tyvärr kommer inte nytt att produceras men det går alldeles utmärkt att skriva ut från våra pdf:er och laminera. 

Vilket material finns, hur laddar jag ned?

I katalogen Gör och lär (pdf) finns kompletta beskrivningar och länkar till allt material, använd i första hand den. På den här sidan finns korta beskrivningar och de pdf:er eller länkar du behöver för att kunna genomföra dem. Vi har översatt delar av materialet till arabiska, dari, engelska och tigrinja, dessa lämpar sig också för SFI-undervisning. En del finns i katalogen, en del finns på sidan Material på olika språk. Filmen och Kahoot-spelen är lämpliga i distansundervisning. 

Tipspromenad i tre nivåer

Skärmdump från tipspromenad om kontakt med djur
Utmana och utveckla med våra frågor!

Med vår tipspromenad kan alla på ett aktivt och roligt sätt lära sig mer om sådant som är viktigt när man hanterar mat och umgås med djur. Det finns 119 frågor i tre svårighetsgrader. Vi rekommenderar en tipsrunda där du väljer 13 frågor. Du kan blanda svåra och lätta frågor så att alla kan delta. Här finns ett Facit (pdf) som hjälper dig göra en rättningsmall med de frågor du valt att använda. 

De lätta frågorna (grön baksida) passar för åldrarna 7–9. 
De medelsvåra (blå baksida) passar för åldrarna 10–12.
De svåra (röd baksida) passar för åldrarna 13–16.

PS: För tre tipstalonger på en A4, använd denna Tipstalonger-A4 (pdf).

Film: Inför ett gårdsbesök

Skärmdump från filmen Djuren på gården
Förbered er inför besöket.

Oavsett om du är den som ska ta med barn på gårdsbesök eller om du är den som ska ta emot barnen finns det många saker att tänka på för att mötet ska bli lyckat. Filmen Inför ett gårdsbesök berättar om viktiga saker att tänka på och kan ses av alla åldrar och är ungefär fyra minuter lång. För andra språk, gå till sidan Material på olika språk

Frågesport online/app Kahoot

Presentationsbild djurskydd
Bild från Kahoot.

Vår frågesport innehåller sex quiz, skapade på webbplatsen Kahoot. De testar vad deltagarna kan om smittskydd, antibiotikaresistens, djurskydd, livsmedelshygien, miljö och resor till andra länder. Varje quiz innehåller fem till elva frågor och kan genomföras i grupp eller enskilt med hjälp av dator, surfplatta eller mobiltelefon. Sidan Instruktion för Kahoot förklarar hur du skapar en inloggning och genomför frågesporten. Här är direktlänkar till spelen.

Pysselbok

Omslag för pysselboken En dag på gården
Knep och knåp med djuren i fokus.

Pysselboken innehåller nio pyssel som ger barn möjlighet att på ett roligt sätt lära sig mer om vad man ska tänka på vid ett besök på en gård med djur.  Den är självinstruerande för läskunniga, men icke läskunniga kan också använda pysselboken om de får muntlig vägledning. Som stöd har vi tagit fram en instruktion (pdf) där vi beskriver svårighetsgraderna och lämplig ålder för respektive pyssel. Fullständig information och länk för nedladdning finns i katalogen Gör och lär (pdf).

Finn felen

En familj på picnic

Finn felen är en serie med åtta bilder som kan användas för att diskutera och fördjupa förståelsen för behovet av smittskydd, livsmedelshygien och djurskydd. Till spelet hör ett diskussionsunderlag (pdf) som ger stöd för samtal om bilderna och som sammanfattar viktiga fakta om berörda nyckelbudskap.

Memory

Hamburgare och råbiff

Ett memory-spel i större format som kan användas för att diskutera och befästa kunskaper om smittskydd, livsmedelshygien och djurskydd. Spelet innehåller 36 brickor och kan spelas som ett memory-spel med en  "twist". Twisten är att det finns 12 par med identiska bilder. En tredje, snarlik bild hör samman med varje par. Paren visar saker som är rätt och är markerade med en glad smiley. Den tredje bilden visar något som är mindre bra eller fel, och är markerad med en ledsen smiley.

Anvisningar för hur spelet kan spelas finns i  spelinstruktionen (pdf). Ett kunskapsstöd (pdf) sammanfattar viktiga fakta om berörda nyckelbudskap. 

Bakteriestopp

Naturskola med barn på grusstrand
Spela gärna Bakteriestopp utomhus.

Bakteriestopp är i första hand avsett för barn och ungdomar, men alla ålderskategorier kan ha utbyte av att spela, och påminner om det klassiska dataspelet MS Röj. Bakteriestopp ger underlag för diskussioner om skadliga bakterier och antibiotikaresistens. Spelet är i storformat och kan spelas inne och ute. Det finns en instruktionsfilm och i spelinstruktioner kan du se hur många utskrifter det ska vara av varje bricka. Skriv ut och laminera och/eller klistra på kartong. 

Frågestigen

Färgade plattor och en tärning på gräs

Frågestigen är ett spel med frågor, utmaningar och spelpjäser för utomhusbruk. Svårighetsgraden kan anpassas efter olika åldersgrupper. Syftet är att på ett aktivt och roligt sätt förmedla kunskap om sådant som är viktigt att veta när man umgås med djur, hanterar mat och vistas i naturen. Här kan du ladda ner spelinstruktioner (pdf), frågekort och utmaningskort för egen utskrift. Du behöver även spelpjäser, spelplattor för att markera steg längs stigen, och en stor tärning. 

Djuren på gården

Illustration med sto och föl

Djuren på gården är ett material som kan användas för att i grupp prata om sju vanlig tamdjur. Djurslagen häst, gris, ko, får, get, kanin och höns presenteras med bild och beskrivande text på sex olika språk (svenska, arabiska, dari, engelska, somaliska och tigrinja). En beskrivning (pdf) av materialet hjälper er att komma igång. Fullständig information och länk för nedladdning finns i katalogen Gör och lär (pdf).

Vad passar för vår verksamhet?

För att underlätta för dig att välja lämpligt material har vi tagit fram några förslag på paket. 

Förskolepaketet:
Film, pysselbok, Finn felen, Memory, Djuren på gården

Grundskolepaketet:
Tipspromenad, film, Kahoot, Finn felen, Memory, Frågestigen, Bakteriestopp, Djuren på gården

Gymnasiepaketet:
Tipspromenad (röda frågor), Kahoot, Finn felen, Bakteriestopp

Sidan granskades senast : 2024-02-21