Gå direkt till innehåll

Pedagogiskt material för alla åldrar

I samarbete med Sveriges 4H-gårdar har SVA tagit fram olika typer av utbildningsmaterial om smittskydd, livsmedelshygien, djurskydd och vad de ska tänka på när de möter djur och rör sig i naturen. Alla aktiviteter går att genomföra både inne och ute, för att passa olika verksamheter.

Här kan du lära dig mer om och ladda ned våra spel, lekar och andra aktiviteter. Vi ger även förslag på vilka delar som kan vara lämpliga för olika åldrar. Vi har översatt delar av materialet till arabiska, dari, engelska och tigrinja, och dessa lämpar sig för SFI-undervisning. Filmen och Kahoot är dessutom lämpliga för distansundervisning. 
Vårt tryckta material är tyvärr slut. 

Vilket material finns?

Här hittar du korta beskrivningar av alla aktiviteter, samt de pdf:er eller länkar du behöver för att kunna genomföra dem. För en bra översikt och genomgång av allt material rekommenderar vi katalogen Gör och lär (pdf).

Tipspromenad nivå 1, 2, 3

Del av tipsfråga
Utmana och utveckla med våra frågor!

Med vår tipspromenad kan ni på ett aktivt och roligt sätt lära er mer om sådant som är viktigt när man t.ex. hanterar mat och umgås med djur. Det finns 119 frågor i tre svårighetsgrader. Vi rekommenderar en tipsrunda med 13 frågor och på en familjedag kan man blanda svåra och lätta frågor så att alla kan delta. Självklart finns även ett facit (pdf).

De lätta (gröna) frågorna passar för åldrarna 7–9. 
De medelsvåra (blå) frågorna passar för åldrarna 10–12.
De svåra (röda) frågorna passar för åldrarna 13–16.

Film: Inför ett gårdsbesök

Startbild från filmen.
Förbered er inför besöket.

Oavsett om du är den som ska ta med barn på gårdsbesök eller är gårdsägaren som ska ta emot barnen finns det många saker att tänka på för att mötet ska bli lyckat. Filmen Inför ett gårdsbesök berättar om viktiga saker att tänka på och kan ses av alla åldrar och är ungefär fyra minuter lång.

Frågesport online

Får och texten djurskydd.
Bild från Kahoot.

Vår frågesport innehåller flera quiz, skapade på webbplatsen Kahoot. Quizen ger deltagarna möjlighet att testa vad de kan om smittskydd, antibiotikaresistens, djurskydd, livsmedelshygien, miljö och resor till andra länder. Varje quiz innehåller fem till elva frågor och kan genomföras i grupp eller enskilt med hjälp av dator, surfplatta eller mobiltelefon. Spelinstruktionen (pdf) förklarar hur man skapar en inloggning och genomför frågesporten hos Kahoot.

Pysselbok

Omslag till pysselhäftet.
Knep och knåp med djuren i fokus.

Pysselboken innehåller nio pyssel som ger barn möjlighet att på ett roligt sätt lära sig mer om vad man ska tänka på vid ett besök på en gård med djur.  Den är självinstruerande för läskunniga, men icke läskunniga kan också använda pysselboken om de får muntlig vägledning. Som stöd har vi tagit fram en instruktion (pdf) där vi beskriver svårighetsgraderna och lämplig ålder för respektive pyssel.

Finn felen

Bild från spelet.

Finn felen är en serie med åtta bilder som kan användas för att diskutera och fördjupa förståelsen för behovet av smittskydd, livsmedelshygien och djurskydd. Till spelet hör ett diskussionsunderlag (pdf) som ger stöd för samtal om bilderna och som sammanfattar viktiga fakta om berörda nyckelbudskap.

Memory

Bild från memoryt.

Ett memory-spel i större format som kan användas för att diskutera och befästa kunskaper om smittskydd, livsmedelshygien och djurskydd. Spelet innehåller 36 brickor och kan spelas som ett memory-spel med en  "twist". Twisten är att det finns 12 par med identiska bilder. En tredje, snarlik bild hör samman med varje par. Paren visar saker som är rätt och är markerade med en glad smiley. Den tredje bilden visar något som är mindre bra eller fel, och är markerad med en ledsen smiley.

Anvisningar för hur spelet kan spelas finns i  spelinstruktionen (pdf). Ett kunskapsstöd (pdf) sammanfattar viktiga fakta om berörda nyckelbudskap. 

Bakteriestopp

Barn som spelar Bakteriestopp.
Spela gärna Bakteriestopp utomhus.

Bakteriestopp är i första hand avsett för barn och ungdomar, men alla ålderskategorier kan ha utbyte av att spela, och påminner om det klassiska dataspelet MS Röj. Bakteriestopp ger underlag för diskussioner om skadliga bakterier och antibiotikaresistens. Spelet är i storformat och kan spelas inne och ute. Det finns en instruktionsfilm och spelinstruktioner.

Frågestigen

spelbrickor och en tärning i gräset

Frågestigen är ett spel med frågor, utmaningar och spelpjäser för utomhusbruk. Svårighetsgraden kan anpassas efter olika åldersgrupper. Syftet är att på ett aktivt och roligt sätt förmedla kunskap om sådant som är viktigt att veta när man umgås med djur, hanterar mat och vistas i naturen. Här kan du ladda ner spelinstruktioner (pdf), frågekort och utmaningskort för egen utskrift. Du behöver även spelpjäser, spelplattor för att markera steg längs stigen, och en stor tärning. 

Djuren på gården

Hästar från ena bildkortet.

Djuren på gården är ett material som kan användas för att i grupp prata om sju vanlig tamdjur. Djurslagen häst, gris, ko, får, get, kanin och höns presenteras med bild och beskrivande text på sex olika språk (svenska, arabiska, dari, engelska, somaliska och tigrinja). En beskrivning (pdf) av materialet hjälper er att komma igång.

Vad passar för vår verksamhet?

För att underlätta för er att välja lämpligt material har vi tagit fram några förslag på paket. 

Förskolepaketet:
Film, pysselbok, Finn felen, Memory, Djuren på gården

Grundskolepaketet:
Tipspromenad, film, Kahoot, Finn felen, Memory, Frågestigen, Bakteriestopp, Djuren på gården

Gymnasiepaketet:
Tipspromenad (röda frågor), Kahoot, Finn felen, Bakteriestopp

Senast uppdaterad : 2021-06-01