Myggkartan

Myggkartan är ett projekt som vill kartlägga stickmyggornas utbredning i Sverige. 
Tack för ditt bidrag till forskningen!

Malariamygga.
Malariamygga. Foto: Anders Lindström.

Har du hittat en stickmygga?

Eftersom Sverige är ett så stort land är det svårt för oss att själva samla in myggor överallt. Om du hittar en eller flera myggor så är du välkommen att skicka in den till oss för artbestämning. Du behöver fylla i ett formulär med lite information runt själva fyndet, var och när myggan påträffades. När du registrerar ditt fynd så kommer fyndet att få ett ID-nummer. Det numret är det viktigt att du skickar med din mygga.

Undvik att slå ihjäl eller krossa myggan! Fånga den istället med ett rör, i en ask eller liknande, och stoppa i frysen. När du ska skicka in sin mygga, stoppa den i tex en tändsticksask och packa den med lite mjukt papper, tex hushålls- eller toalettpapper runt om så att den inte far omkring. När myggan har blivit artbestämd får du ett mejl där det står vilken art det var.

Se en film om hur man samlar in myggor.

 

 

Så här kan du samla in och skicka myggan till SVA:

 

Stoppa myggan i en ask
Stoppa myggan i en ask

 

Stoppa myggan i en burk i frysen
Stoppa myggan i en burk i frysen

 

Fånga myggan i burk på huden
Fånga myggan i burk på huden

 

Skicka in ask eller burk till SVA
Skicka in myggan i sin ask eller burk till SVA

 

Vad ska det här vara bra för?

Vi vill veta mer om vilka stickmyggor som finns i landet och var de finns. Framför allt är vi intresserade av vilka stickmyggor som finns där människor vistas och rör sig. Eftersom vi kan se att myggburna sjukdomar har blivit vanligare i Europa och också spridit sig norrut finns det ett ökat behov av att kunna förutse vilka risker stickmyggorna kan medföra, och det börjar med en bra kunskap om myggorna.


Senast granskad 2025-05-06

Åk till toppen