Rapportera Fästing

Rapportera Fästing är ett verktyg som syftar till att samla in information om fästingar för att kunna studera deras utbredning i landet samt identifiera vilka arter som finns. Under 2025 utför vi också en nationell övervakning av TBE-virus. Hela Sveriges befolkning är välkomna att delta i studien genom att rapportera fästingfynd samt skicka in fästingen för artbestämning och analys av TBE-virus. 

Ixodes ricinus, hona. Foto: SVA

Så här gör du för att rapportera  

  1.    Fota ditt fästingfynd.
  2. Gå till verktyget: Rapportera fästing - Rapportering. Här väljer du den bild som mest liknar den fästing som du hittat. Det finns flera sidor med olika bilder på fästingar.
  3. Fyll i information om fyndet och ladda upp bilden som du tagit av fästingen.
  4. Längst ner på sidan fyller du i din mejladress och anger att du vill skicka in din fästing till SVA. Klicka sedan på ”skicka in”.
  5. En instruktion skickas direkt till din mejladress med all information som du behöver för att packa och skicka in fästingen till SVA. Du använder ett kuvert som du har hemma. Porto är betalt om du skriver den adress som står i instruktionen.
  6. Här hittar du  Frågor och svar om "Rapportera Fästing"

Lycka till och tack för att du vill bidra till forskningen!

Nya verktyg mot klimatdrivna sjukdomar

Verktyget Rapportera Fästing används för att övervaka och ge tidiga varningssignaler – om vi hittar en ny fästingart finns det också risk för att den bär på nya smittämnen. Exotiska fästingarter som påträffas sporadiskt i Sverige bidrar till ökad risk för att djur och människor kan bli smittade av fästingburna sjukdomar som inte förekommer i landet i dag.

Läs mer om EU-projektet IDAlert

Nationell övervakning av TBE-virus

Vår vanliga fästing (Ixodes ricinus) och tajgafästingen (Ixodes persulcatus) är två inhemska fästingarter som kan vara bärare av TBE-virus. Viruset kan orsaka sjukdomen TBE (tick-borne encephalitis/fästingburen encefalit). Varje år rapporteras 300–600 fall av TBE i Sverige. Sjukdomsbilden kan variera från milda symtom till allvarliga hjärninflammationer.

Under 2025 kommer SVA att samarbeta med Uppsala universitet för att göra en nationell övervakning av TBE-virus hos Ixodes-fästingar. Hela Sveriges befolkning är välkomna att delta i studien genom att rapportera fästingfynd samt skicka in fästingen för artbestämning och analys av TBE-virus.

Mer intresserad av fästingar?

Följ oss gärna på Fästbloggen för att få mer information om den forskning som bedrivs på SVA.


Senast granskad 2025-04-30

Åk till toppen