Gå direkt till innehåll
Bilden visar en häst av rasen nordsvensk.
Hästar kan få svår klåda och blödande sår på benen av benskabb och hudinflammation. Nu startar ett svensk-norskt forskningsprojekt för att bättre kunna hjälpa hästar med detta frustrerande och smärtsamma lidande. Det nordsvenska stoet på bilden har dock inga sjukdomsproblem. Foto: Bengt Ekberg/SVA

Fotskabb och mugg studeras i nytt hästprojekt

Sidan granskades senast : 2017-03-27

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Norges veterinärinstitut, startar ett treårigt forskningsprojekt för att studera hästar med hudinflammationer på benen som kallas mugg och rasp. Sjukdomen orsakas i vissa fall av fotskabb/benskabb, en parasitsjukdom som kan vara mycket besvärlig.

– På SVA kommer vi framförallt att utveckla och utvärdera en ny molekylär pcr-metod för att kunna påvisa det Chorioptes-kvalster som ger fotskabb hos häst. De diagnostiska metoder som finns i dag är inte tillräckligt känsliga, säger forskare och projektledare Giulio Grandi vid SVA.

Hovskägg riskfaktor

Mugg och rasp kan drabba alla hästar, men hästar med mycket hovskägg drabbas oftare än andra. Fukt, småskador, bakterier och svamp är ofta med i sjukdomsbilden. En annan bakomliggande orsak kan vara fotskabb. Drabbade hästraser med klassiskt rikligt hovskägg är bland annat nordsvensk brukshäst, dölehäst, tinker, frieser, shire, clydesdale och ardenner.

För att öka kunskaperna och minska lidandet vid mugg och rasp har Föreningen Nordsvenska Hästen samt det norska Landslaget for Dølahest finansierat det nya forskningsprojektet med 700 000 kronor via Stiftelsen Hästforskning.

Vill utveckla bättre diagnostik

– Målet med projektet är att utveckla bättre diagnostik och behandling vid mugg, rasp och fotskabb, samt att ta reda på hur vanliga dessa hudbesvär är hos dölehäst och nordsvensk brukshäst i Norge och Sverige. Idag saknas registrerade preparat för behandling av Chorioptes-skabb på häst i Norden, och de behandlingar som används idag saknar ofta vetenskaplig utvärdering.

Vid SVA kommer parasitologerna Giulio Grandi, Eva Osterman-Lind och Set Bornstein, statsveterinär Gittan Gröndahl, samt molekylärbiolog Mats Isaksson att delta i projektet. Från SLU medverkar veterinärdermatolog Kerstin Bergvall och från Norges veterinärinstitut mykolog Ida Skaar.

Fakta om mugg, rasp och fotskabb

  • Mugg och rasp är en samlingsbenämning för inflammation av huden på de nedre delarna av benen på häst. När huden mellan kotleden och kronranden är drabbad, särskilt i karleden, kallas det mugg, medan rasp går upp på skenbenet.
  • Huden kan bli svullen, röd och fjällande. Vätskande områden, intorkade skorpor, förtjockad hud, svallkött och hudsprickor förekommer. Det gör ont, och hästen kan bli halt och få lymfangit.
  • Vid fotskabb förekommer ofta att hästen stampar, skrubbar och biter sig på grund av den svåra klådan. Det blir lätt en ond cirkel.