Laxvandring i Torne älv fångas med kamera
Publicerades 2025-07-02

Det viktigaste sättet för att få kunskap om hälsan hos Sveriges fiskbestånd är allmänhetens rapportering av onormal fisk till Rapportera fisk. Det kompletteras med provtagningar där SVA:s forskare undersöker och provtar fiskar i hav, sjöar och älvar. Strategiskt utplacerade kameror kan bli ett nytt verktyg för övervakningen.
– En av fördelarna med en kamera är att vi kan observera utan att påverka. Som forskare vill jag veta mycket men jag vill absolut inte påverka det jag observerar eller provtar. På sikt hoppas vi kunna minska antalet laxar som provtas och i mycket högre grad förlita oss på kameror som räknar antal och tar bilder som kan användas för att spåra sjukdomar, säger Hampus Hällbom, veterinär och forskare på SVA.
I år undersöks hur kameran ska användas för att ge bra resultat till forskningen. Idag är den monterad cirka 5 meter över älvens yta och filmar rakt ner mot botten där cirka 20 kvadratmeter täcks. Ett polariserande filter används och den exakta positionen kommer justeras för att så många fiskar som möjligt ska komma i bild. Hittills går projektet som planerat och kameran ger bilder av bra kvalitet.
Ny slow tv - laxvandringen
Projektet började efter att en stugägare i Anttis kontakade SVA och visade bilder och filmer som han tagit från bron. Forskarna på SVA insåg att en fast kamera på platsen skulle kunna ge värdefull information om hur många laxar som tar sig till sina lekplatser och även deras kondition. Ett mål är att få en uppfattning ifall de har skador och hur omfattande dessa är när de kommit så långt på sin vandring.
– Jag har kameran i ett hörn av skärmen när jag jobbar, det är väldigt rogivande med den strömmande älven. Inte helt olikt de lugna sekvenserna tv-programmet Den stora älgvandringen. Idag går vi igenom filmerna manuellt men vi hoppas kunna få forskningsanslag till att utveckla AI som kan räkna fiskar och registrera hur många fiskar som har skador, säger Hampus Hällbom.
Det pågår planering för fler kameror, en kamera kan inte täcka hela den aktuella älvfåran siom är cirka 15 meter bred. Även när kameraövervakningen är fullt fungerande kommer dock allmänhetens fynd att vara viktiga för att ge en helhetsbild av fiskens hälsa.
–Du som är fiskare eller bara rör dig på vatten eller i strandkanten och träffar på en sjuk eller död, ta en bild och fyll i fyndet på vår webbsida Rapportera fisk. Du bidrar till forskningen och att hålla dina vatten friska, säger Hampus Hällbom.
Läs mer
Projekt Kameraövervakning av laxvandringen