Hjälp forskningen om sälar - bli sälobservatör
Publicerades 2025-05-22

Är du nyfiken på hur sälarna längs Sveriges kuster mår? Vill du bidra till att forskare får bättre kunskap om hur bestånden ser ut? Nu startar en kurs för dig som vill bli certifierad sälobservatör.
Historiskt har miljögifter och jakt påverkat sälarnas population negativt. Idag hotas sälarna bland annat av klimatförändringar, förändringar i ekosystemet och sjukdomar. Sälen är en toppredator, alltså högst i näringskedjan, och därför kan kunskap om sälens hälsa också berätta om miljön den lever i.
- Kursen är ett bra tillfälle att lära sig mer om de marina däggdjur som lever i Sverige, och få ökad kunskap om hur man ska agera om man ser en sjuk eller skadad säl. Det ger alla som arbetar med sälar och bedriver miljöövervakning ovärderlig information, säger Moa Naalisvaara Engman, marinbiolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), som bidragit till kursen.
Nätverk kan bli tidigt varningssystem för förändringar i sälbeståndet
Kursen är ett samarbete mellan Göteborgs Universitet, SVA, Naturhistoriska riksmuseet (NRM) och Slottsskogens djurpark i Göteborg. Den är öppen för alla som vill lära sig mer om sälar, deras betydelse i ekosystemet - och dessutom hjälpa sälforskningen. Deltagarna får lära sig att rapportera om sjuka eller döda sälar och att observera dem utan att störa. Målet är att sälobservatörerna ska bilda ett nätverk längs Sveriges kuster och på så vis bidra till ett tidigt varningssystem för förändringar i sälbeståndet.
Bidra till forskningen genom att skicka bilder på sälar
Kursen är en del av Sälfie ID, ett medborgarforskningsprojekt vid Göteborgs Universitet. Projektet uppmanar allmänheten att skicka in bilder på sälar längs de svenska kusterna. Bilderna kommer att användas för att förstå mer om sälarnas ekologi, till exempel hur mycket sälar rör sig i havet och vilken inverkan mänskliga aktiviteter har på deras beteende.
Kursen om att bli sälobservatör är gratis, hålls på Göteborgs Universitet och kommer även att sändas online. Första mötet är den 26:e maj 2025, nästa i oktober 2025.
Läs mer här: Sälfie-ID (Sälfie seal identification)
Rapportera döda sälar till SVA
SVA ansvarar för sjukdomsövervakning och kartläggning av dödsorsaker hos marina däggdjur, inklusive Sveriges tre sälarter: knubbsäl, gråsäl och vikare. Ser du en död säl? Rapportera den via sva.se/dottdjur Alla rapporter sparas till vår övervakning.