Elakartad lungsjuka hos get

ANMÄLNINGSPLIKTIG SJUKDOM EPIZOOTISJUKDOM

Andra namn:    Contagious caprine pleuropneumonia    CCPP   

Contagious caprine pleuropneumonia (CCPP) är en mycket smittsam bakteriell lunginflammation hos framför allt get som förlöper akut, kroniskt eller subkliniskt. 

Förekomst 

Sjukdomen är endemisk i delar av Afrika, Asien och Mellanöstern. CCPP har aldrig påvisats i Sverige. Det är framför allt getter som drabbas men sjukdom har även konstaterats hos vilda idisslare så som Nubisk stenbock och sandgasell. Det finns beskrivet att även får kan infekteras men bakterien bedöms inte orsaka sjukdom hos nötkreatur. 

Kliniska symtom

Initialt får djuren hög feber som följs av kliniska symtom från luftvägarna så som hosta, dyspné, nosflöde och tecken på smärta. Djuren kan få svårt att röra sig och stå med breddade frambenen och halsen utsträckt. Dräktiga djur kan abortera. Inkubationstiden är oftast mellan 6–10 dagar men kan variera från 2–28 dagar. Dödligheten är hög och vid akut sjukdom dör djuren inom 7–10 dagar. Kroniskt infekterade djur får oftast lindrigare kliniska symtom så som hosta och nosflöde. 

Smittvägar

Smittämnet har en begränsad förmåga att överleva i miljön och smitta sker således framför allt med levande djur. Smitta sker genom nära kontakt och CCPP är mycket smittsamt. Smittämnet överförs från infekterade djur via aerosol och infektionsvägen är vanligen via inhalation. Kroniska bärare kan förekomma men kunskap om betydelsen av dessa saknas fortfarande. I varma tropiska områden överlever bakterien endast ett fåtal dagar i miljön medan den i kallare klimat kan överleva upp till två veckor. 

Smittämne

Sjukdomen orsakas av en bakterie, Mycoplasma capricolum subsp. capripneumoniae (Mccp).

Diagnos

De kliniska symtom som djuren visar är ospecifika och det krävs provtagning för att fastställa en diagnos. Bakterien kan påvisas genom odling eller polymerase chain reaction (PCR)-diagnostik och det finns även serologiska metoder för att påvisa antikroppar mot bakterien.

Om man misstänker sjukdomen

CCPP lyder under epizootilagen. Om man misstänker att ett djur drabbats av sjukdomen måste man genast tillkalla veterinär. Tills dess att en veterinär tar sig an fallet måste man själv göra allt man kan för att förhindra smittspridning. Detta innebär att hålla det misstänkta djuret isolerat från andra djur (ta in det om det är ute på bete). Man får absolut inte förflytta djur som kan ha smittats till något annat djurstall.

I Veterinära författningshandboken kan du läsa mer om den lagstiftning som gäller vid epizootisjukdomar.


Senast granskad 2025-07-22

Åk till toppen