Herpesvirus scophthalmi hos fisk
Viruset har påvisats på piggvar (Scophthalmus maximus). Dödligheten kan uppgå till 30 procent och påverkas av stressfaktorer.
Förekomst
Herpesvirus scophtalmi har påvisats hos yngel av piggvar i Storbritannien (Skottland och Wales), Danmark och Norge (yngel importerade från Frankrike). Viruset är bara påvisat elektronmikroskopiskt.
Symtom
Antas vara endemisk och symtomfri i vilda populationer, med symtom enbart hos särskilt stressade individer. Subklinisk infektion utan ökad dödlighet har observerats hos odlad piggvar. Klinisk sjukdom förlöper med allmänna symtom och saknar typiska makroskopiska förändringar. Histologiskt påvisas jätteceller i hud och gälepitel. Dessa har vanligtvis bara en kärna som upptar cirka 90 procent av cellens storlek. Differentialdiagnostiskt måste lymfocystitis uteslutas.
Etiologi och patogenes
Infektionsagens
DNA-virus, Turbot herpesvirus, tillhörande familjen Alloherpesviridae
Infektionsport
Hud och gälar
Spridning i djuret
Hud och gälar
Smittvägar
Direktkontakt och genom vatten.
Överlevnad
Herpesvirus är generellt stabila och överlever därför troligen under en längre tid i miljön.
Provtagning och diagnostik
Vid misstanke på förekomst av sjukdomen ska länsveterinär eller Jordbruksverket informeras. Det är viktigt att all utrustning som varit i kontakt med smittad fisk eller den smittade fiskodlingen saneras och desinficeras. Inga besök på annan fiskodling får utföras samma dag.
För diagnos kontakta SVA för detaljerade instruktioner. Möjliga prover att skicka kan vara:
- Levande eller nydöd fisk (kyld)
- Eller prover för histologisk undersökning från hud och gälar i fyra procent buffrad formalin.
Prover skickas till SVA, Sektionen för fisk. Skriv vilken sjukdom du misstänker och informera laboratoriet i förväg om att prov är på väg. Provsvar kan ta upp till tre veckor beroende på diagnostisk metod.
Behandling och profylax
Terapi och vaccin saknas.
Sjukdomen är inte listad av WOAH eller EU, men är ändå anmälningspliktig då den i dagsläget inte förekommer i Sverige. Misstänker man förekomst av denna sjukdom ska länsveterinär och Jordbruksverket omedelbart informeras.
Senast granskad 2025-07-02