Perukhorn hos hjortdjur
Perukhorn är en onormal förväxning av basthornen hos hjortdjur. Detta orsakas av hormonstörningar som förhindrar att basthuden dör och därmed kan fejas. Även hondjur med hormonrubbningar kan utveckla perukhorn.

Sjukdomsinformation
Hjortdjurens horncykel regleras av ett samspel mellan tillväxthormon och könshormon.
Fejning av basthuden styrs av könshormoner, så om till exempel testiklarna är underutvecklade eller har tumörer, uteblir fejningen. Detta leder till att perukhorn bildas. Det abnormt förvuxna hornet bildas av att den mjuka basthuden inte slutar att växa till som vid den normala årliga horncykeln, som ska avslutas med att basthuden torkar in och kan fejas för att frilägga de underliggande hårda hornen. Tillväxten av bast kan få sådan storlek att de växer ner över ögonen vilket leder till att djuret inte kan se, föda sig normalt och får därmed svårt att klara sig.
Perukhorn är inte helt ovanligt hos rådjur i Sverige men mycket sällsynt hos andra vilda hjortarter. Hos renar uppträder det oftast hos hanrenar som kastrerats. Hos rådjur ses horntillväxter liknande perukhorn inte helt ovanligt även hos hondjur, dvs getter. Detta ses oftast hos äldre djur, och även för hondjur ligger det troligen någon hormonell störning eller obalans bakom. I vissa fall finns också noterat att getter kan feja sina perukhorn. Rågetter med perukhorn har dock ibland setts följas av kid, vilket tyder på att könshormonerna fungerat normalt.
Senast granskad 2025-07-08